söndag 7 oktober 2018

Gratulationer till fredspristagare!

Nobels fredspris delas i år mellan två personer, båda kända och engagerade i kampen mot sexuellt våld mot kvinnor, som ett vapen i krigssituationer! Denis Mukwege, läkare och gynekolog, verksam på Panzi sjukhuset i östra Kongo är en av de två. Nadia Murad, tidigare IS fånge under tre månader, som nu informerar om sin upplevelser och vad hon sett, något som lyft frågan internationellt, är den andra.

Denis Mukwege har i Kongo länge varit en oönskad person i regeringens ögon. Men de uppskattningar han får av alla de kvinnor som han delvis kunnat återställa, gör att han orkar med sitt engagemang!

Gratulationerna har strömmat in till båda. Även Kongos regering har uttalat sig och gratulerat Denis Mukwege. Regeringens talesman gratulerade med orden ”Trots dr Mukweges politiska ställningstagande vill vi gratulera till utmärkelsen. Men Nobels fredspris gör ingen till ett helgon”!

Nu återstår att se vad regeringens talesman uttalar nästa gång i frågan! Det vore synnerligen olämpligt att förhindra ett mottagande av fredspriset – men landets regering är i högsta grad opålitlig och har tidigare utmärkt sig med oväntade åtgärder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.