fredag 26 oktober 2018

Kinshasa idag!



















Idag, fredag den 26 oktober marscherar oppositionspartier mot användandet av den s.k. röstningsmaskinen. Tillstånd har lämnats av stadens guvernör och bestämd rutt att gå är förmedlad till arrangörerna. Marschen får pågå mellan kl 9 – 15. Redan tidigt i morse var militär utposterade i centrala Kinshasa, med uppdraget att kontrollera alla fordon som passerade. Goda vänner har skickat foton från kontrollerna. Fotot är taget genom ett fönster, uppenbarligen från en våning högre upp i ett hus. Det tycks ha regnat på morgonen!
Kommentaren; ”Det är detta och liknande händelser, vi kommer att få leva med fram till den 23 december”.

I tisdags beslutade företrädare för oppositionspartierna att de inte kommer att bojkotta valet den 23 december.

Samtalen, diskussionerna och konflikten kring ”röstningsmaskinen” är uppenbarligen inte avslutade. Katolska kyrkan har återigen manat politikerna att se till landets bästa. Samy Badibanga, en av presidentkandidaterna, har föreslagit en annan metod, den s.k. ”blockchain”, en decentraliserad och krypterad metod. Den metoden har använts, med gott resultat, i Sierra Leone. Badibanga hävdar att det är Ceni, valbyrån, som vill ha ”röstningsmaskinen”, men att den aldrig har godkänts av de politiska partierna och att detta riskerar att resultera i en politisk kris! Han påpekar och understryker att Kongos befolkning inte har förtroende för vare sig Ceni eller ”röstningsmaskinen”!

Så – fortsatt kaos och frågor om hur valet skall gå till. Presidentvalet skall äga rum den 23 december, om åtta veckor!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.