tisdag 9 oktober 2018

Säkerhetsrådet informerat om Ebola epidemin

Onsdag den 3 oktober informerade WHO:s generaldirektör, läkaren Tedros Adhanom Ghebreyesus, FN:s Säkerhetsråd om Ebolaepidemin i nordöstra Kongo. Han började med att relatera till sitt senaste besök i Säkerhetsrådet, i slutet av augusti, då han nyss besökt området; då var han mera bekymrad efter besöket än innan. Nu konstaterade han att han fortfarande är mycket bekymrad!

Han beskrev de utomordentligt svåra utmaningar som epidemin ger alla! Han beskriver det arbete som Kongos regering, WHO team och andra partners gör; alla gör ett mycket bra arbete! Han beskriver också det samarbete som finns med FN gruppen, MONUSCO, på plats.

Han berör de hinder som finns i området; säkerhetssituationen med angrepp av beväpnade grupper, mycket nära de platser där epidemin är som starkast. Dessa angrepp gör att WHO teamen måste avstå iblnad från att besöka vissa områden. Men, fortsätter han; ”som ni förstår tar inte ebolaviruset en paus samtidigt, utan utnyttjar den situationen mycket väl”! Det andra stora och svåra hindret beskriver han vara den misstro och tvivel som finns hos grupper av befolkningen. De grupperna vill inte delta i uppföljande kontroller och ibland inte heller i undersökningar av medicinsk personal. ”Trots att vi på olika sätt försöker samarbeta med by ledare och företrädare för olika kyrkor, finns detta misstroende kvar och bidrar till ökad spridning av viruset”. Det tredje hindret utgörs av smittspridning in i s.k. ”röda zoner”, där rebellgrupper finns och även in området som gränsar till Uganda. De tre hindren gör att WHO nu bedömt att det finns en ökad risk för spridning inom regionen, från hög till mycket hög risk.

P.g.a. av dessa hinder och den ökade risken för spridning inom regionen, vänder sig WHO ledaren till Säkerhetsrådet med begäran om två insatser; först att Säkerhetsrådet skulle använda hela sitt inflytande för att ge hälsoteamen tillgång till att besöka alla områden och även garantera allas säkerhet, för det andra uppmanar han alla medlemsstater att nu ge ytterligare bidrag till kampen mot Ebola, ”av de 33 miljoner USD som vi beräknar behövs, har vi hittills fått 8 miljoner USD”.

Han avslutar sitt tal med orden ”Ni kan lita fullständigt på vår insats, alla jobbar dygnet runt, även jag själv deltar i arbetet dagligen och ibland varje timme, eftersom det är ett hälsoarbete! Slutligen vill jag understryka att det område som drabbas är mycket speciellt med stora humanitära behov efter år av stora lidanden”!

Den 3 oktober, då detta tal hölls, hade 161 fall av Ebola diagnostiserats och av dem hade 106 dött. Idag, den 9 oktober är motsvarande siffror 188 fall, varav 118 döda.

Det vi förstår är att Kongos andra Ebola epidemi, som startade i augusti månad inte är under kontroll. Risken för spridning i regionen utgör ett hot för områdets stabilitet. Vi behöver inte spekulera över vad en instabilitet i området skulle medföra! Intressant är att höra WHO:s generaldirektör lovorda Kongos ledare och insats i denna epidemi! Vi kan hoppas att landets ledare skulle arbeta på samma förträffliga sätt med de politiska frågorna, som nu stör landets stabilitet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.