lördag 8 september 2018

Kontroll över politik och/eller Ebolaviruset?

Oppositionen samlades i fredags, 7 september, för samtal om gemensamma aktiviteter i framtiden. Det var främst Felix Tshisekedi från UDPS, representanter för MLC ( Bembas parti) och för Moïse Katumbi. Efter mötet lovade de att snart komma med en rapport om sina beslut. Det som är känt är att de kommer att kräva att den s.k. röstningsmaskinen skall tas bort och att en revision av de ”korrumperade valsedlarna” måste göras. Felix Tshisekedi planerar ett besök i Europa, för att samråda med Jean Pierre Bemba och Moïse Katumbi, som båda befinner sig där.

Frågan är mera komplicerad än vad man får intryck om då man läser detta. Delar av oppositionen lyfter ”Ensemble pour le changement” – Tillsammans för en förändring, som har sin start vid tiden för Sylvesteröverenskommelsen. De som nu inte godkänts av ”makten” som presidentkandidater, lyfter detta tema och hoppas på att hela oppositionen skall arbeta i samma riktning. ”Inga val utan Katumbi” är den nya utmaningen. Men UDPS, vars ledare Felix Tshisekedi godkänts som presidentkandidat, är inte lika angelägen om detta! Fastän han har jämfört de planerade valen med en parodi och ifrågasätter att den sittande presidenten skall utse presidentkandidater! Men det låter ändå som att han kan tänka sig att delta i valet och försöker nu samla hela oppositionen. Frågan är hur han kommer att lyckas!


Ebola epidemin har hittills haft sitt centrum i Beni. Nu har ett ytterligare centrum skapats i Butembo, ca 55 km söder om Beni, där man nu registrerat två nya fall. En kvinna som diagnostiserades i Beni, fick uppmaningen att stanna där för observation och behandling, men vägrade lyda rådet! Hon tog sig till Butembo, träffade ca 195 personer, sökte vård även där och dog sedan. Även en sjukvårdare i Butembo har dött, smittad av kvinnan. Nu vill ansvariga hitta alla 195 kontaktpersoner för att kunna vaccinera dem. En stor utmaning! Den ansvarige läkaren för det nya centret berättar att ”vi kan inte förhindra eller förbjuda människor att förflytta sig och dessutom finns ingen garanti för vår säkerhet i detta område”! Han fortsätter: ”Människor är rädda och förstår inte vad det handlar om, trots muntlig information. Det är först när de står inför en sjuk person, som de börjar förstå vidden av denna epidemi”.

Ytterligare 40 km söderut, från Butembo, diagnostiserades i torsdags ett nytt fall av Ebola. Den mannen kom från Beni och smittades troligen där.

Totalt rapporteras den 6 september 129 fall av Ebola i denna epidemi, varav 89 har dött. Läget är alltså inte under kontroll. Sedan den 8 augusti har 6300 personer vaccinerats.

Det är tydligt att det inte finns kontroll vare sig över politiska situationen eller spridningen av Ebola viruset! Människor är oroliga, främst över politiska läget och frågar sig vad som kommer att hända och hur deras framtid skall se ut! De som har arbetsrelation till kollegor eller vänner utanför landet, har fördelen att bättre kunna koncentrera sig på sitt arbete. Men även de personerna upplever nu en svår situation. Då 15 veckor återstår till presidentvalet, är valprocedurerna fortfarande mycket oklara!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.