tisdag 10 juli 2018

Ytterligare fyra veckor av väntan och oro i Kongo!

Oron och osäkerheten inför framtiden tycks stiga i Kongo. Många tror att presidenten åter tänker sig kandidera till presidentposten! Den 25 juli kan kandidater till president posten registrera sig och många undrar naturligtvis hur det skall gå och vilka som kommer att registreras!

I lördags, 7 juli, anklagade katolska kyrkans lekmannakommitté den oberoende nationella valkommittén för att inte ha utfört det arbete de fått i uppdrag att utföra! Den katolska gruppen befarar att presidenten inte kommer att lämna sin post och anger att det är valkommittén som inte vidtagit åtgärder för att hindrat detta. Vidare anser gruppen att valproceduren som ”påbörjats”, inte kan leda till fred och stabilitet i landet. Gruppen anser att de måste uppmana det kongolesiska folket, och det internationella samfundet, att inte erkänna Kabila som president, om han åter kandiderar till posten. Gruppen planerar att den 9 augusti, dagen efter presidentens tal till nationen, ge uttryck för denna uppmaning och informera om de demonstrationer, som planeras att genomföras den 12, 13 och 14 augusti – om det visar sig att presidenten åter kandiderar. Gruppen kräver också att den ”röstningsmaskin”, som gett anledning till många diskussioner, skall tas bort och inte användas i valet.

I de olika provinserna pågår arbetet med att registrera kandidaterna till provinsvalen. Problemen är dock stora! För att inte säga olösliga!! En kandidat skall presentera ett dokument signerat av partiets ordförande, betala in en ansenlig summa pengar på ett bankkonto och lämna in dokument och kvitton på inbetalning till den enhet som tar emot registreringarna, placerad i provinsens centralort. P.g.a. de problem som finns, har tiden för registrering förlängts med två dagar! Men många protesterar och säger att det inte räcker! ”Vårt land saknar infrastrukturer och bankkontor finns inte i de områden där kandidaterna finns! Många platser är helt utan möjlighet att fylla dessa krav”.

Sedan en tid tillbaka har besök planerats i Kinshasa; presidenten hade lovat att igår måndag den 9 juli ta emot FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki under ett tre dagar långt besök. Det var det tredje planerade besöket som nu ställdes in! Tidigare hade besök och samtal med FN:s generalsekreterare planerats till april och juni i år, men båda gångerna ställts in i sista sekund. Presidentens närmaste medarbetare har bekräftat att presidenten ”verkligen är för strängt upptagen nu med sina olika arbetsuppgifter och att detta hindrar honom att ta emot dessa gäster”! Det internationella samfundet har uttalat önskan om att FN:s generalsekreterare skall få tillfälle till samtal med presidenten, för att försäkra sig om att han inte ställer upp i valet i december! Men presidenten bedömde möjligheten annorlunda – och kanske även vikten av ett sådant samtal? Diplomater i Afrika, Europa och USA oroar sig över vad som kommer att hända! Om två veckor öppnas möjligheten för registrering av kandidater till presidentvalet. Den 8 augusti, den sista dagen för registrering av kandidatur till presidentvalet, har presidenten utlovat att hålla ett tal till nationen. Är det den dagen vi får veta hur han tänker om sin framtid? Kongos utrikesminister har försäkrat alla, att de båda besökarna är välkomna, ett annat tillfälle och att tidpunkt skall anges i god tid!

Den 22 juli kommer senaten att sammankallas till ett extra möte. Syftet är att ledamöterna skall undersöka och besluta om vilket status som skall tillfalla en f.d. statschef i Kongo! Status gällande exempelvis säkerhet, rättsligt skydd, garantier gällande tillgångar och andra frågor av stort intresse för en avgående ledare! Dessutom skall ledamöterna lyssna till det tal, som presidenten anges förbereda just nu.

Det vi nu vet är att oron och osäkerheten stiger, att alla förmodligen får vänta fram till den 8 augusti, för att veta hur Kabila ser på sin framtid och att därefter finns det stora möjligheter till ökad oro i hela landet, under tiden 8 – 14 augusti. Vad som därefter inträffar, kan inge spekulera över!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.