onsdag 25 juli 2018

Presidentkandidater

En förmodad presidentkandidat, Moïse Katumbi, har låtit meddela att han kommer att återvända till Kongo innan den 8 augusti, alltså innan sista dag för registrering av presidentkandidater. Hans advokater har förklarat att det inte finns något som helst hinder för honom att återvända. Om han ändå skulle fängslas vid ankomsten, så vore detta ett tydligt uttryck för att det är den sittande presidenten som ligger bakom allt förtal!

Den 1 augusti kommer Jean-Pierre Bemba att återvända till Kongo, även han för att registrera sin kandidatur till presidentposten. Bemba har idag hållit en presskonferens i Bryssel och förklarat att han ser att landet behöver återställas och utgör en stor utmaning. Han vill göra en insats!

Övriga eventuella kandidater är okända. Vilka som kommer att registrera sig förblir okänt tills tiden är ute. Det finns naturligtvis viss oro kring de två som informerat om sin kandidatur. Vad kommer att hända den dag de återvänder till landet? Hur kommer de att tas emot av sittande president och hans närmaste omgivning? Vi kan förmoda att många inte vill vara i närheten av Ndjili de dagar det rör sig om. Risken är stor att det blir oroligheter och att militär och polis blir utkommenderade. Framtiden är mycket oviss för Kongo och dess folk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.