onsdag 25 juli 2018

Ebolaepidemin är högtidligen avslutad!

Igår, tisdag den 24 juli, deklarerade WHO och Kongos regering via sin hälsovårdsminister, att den nionde Ebolaepidemin i Kongo är över! Det var den 8 maj som de första fallen upptäcktes och relativt snabbt kom arbetet i gång för att ringa in smittospridare, smittade fall och ta hand om de som insjuknat. Att arbetet lyckades så väl, bedömdes av WHO:s generalsekreterare bero på de lokala teamens outtröttliga arbetsinsats, de generösa givarna, stödet från partners och det effektiva ledarskapet från landets hälsovårdsministerium. Smittan spreds inte till grannländerna och inte heller till huvudstaden, något som befarade under en period av bekämpningen. Totalt registrerades 54 fall, varav 33 döda och 21 överlevande.

Idag, onsdag 25 juli, hölls en ceremoni i ”Salon rouge” i regeringsbyggnaden, för att officiellt förklara epidemin avslutad! Ca 200 personer deltog, bl.a. WHO:s generalsekreterare, landets president representerades av Senatens vice ordförande, finansministern, presidentens rådgivare i hälsovårdsfrågor och andra celebriteter deltog, patienter och hälsovårdspersonal, dessutom en kollega, som informerat om ceremonin via mail! Tal hölls av representanter för WHO, för hälsovårdsministeriet och för landets transportministerium. Diplom utdelades till de hälsovårdsarbetare som utfört ”stordåd” under epidemin. En katolsk präst vittande om sitt insjuknande och sitt tillfrisknande! Det informerades också om att 3000 personer vaccinerats mot ebolaviruset och att det haft god effekt, om att landets regering bidragit med 6 miljoner US dollar och det goda samarbetet mellan alla aktörer underströks många gånger. Många av experterna har upprepade gånger påpekat att det nu gäller att använda erfarenheterna från denna epidemi, för att förebygga andra katastrofer av medicinsk art. En summa på 100 miljoner US dollar har ställts till förfogande av bl.a. Världsbanken, för att förbättra arbetet i de 18 hälsovårdszoner som finns inom Equateurprovinsen. Gåvan skall användas för att kompetensutbilda hälsovårdspersonalen, förse hälsovårdsenheterna med läkemedel och rehabilitera byggnader och infrastrukturer inom det medicinska nätverket i provinsen. Allt för att på ett bättre sätt kunna övervaka och observera olika infektionssjukdomars uppträdande i provinsen.

Så är landets åttonde Ebolaepidemi förklarad avslutad! Många har fått utbildning, många utländska arbetare har fått nya erfarenheter från detta land och dess folk och vi kan alla vara tacksamma för att epidemin hölls inom det begränsade område som drabbades!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.