onsdag 18 juli 2018

President Kabila skall tala till folket torsdag 19 juli kl 15.00

I Kisangani startades igår, 17 juli, en namninsamling bland universitetslärare, studenter och andra akademiker. Syftet med namninsamlingen är att protestera mot att den sittande presidenten skulle kunna kandidera för en tredje presidentperiod. En av initiativtagarna, lärare vid universitetet, förklarar att det beror på att andra akademiker i Kinshasa har antytt och uppenbarligen ”håller på med att ge Kabila en möjlighet att åter ställa upp till val. Det är helt omöjligt och skulle bara leda till misstag och skulle egentligen innebära att Kabila skulle begå ett brott”! Ett manifest, med namninsamling av liknande art, presenterades i lördags, 14 juli, vid Universitetet i Kinshasa. En av initiativtagarna där, en lärare i juridik och tidigare justitieminister, påminner presidenten om att det ännu inte för sent för honom att gå till historien genom ”den stora porten”. ”Vi uppmanar Kabila att för en gångs skulle respektera konstitutionen! Vi uppmanar honom att klargöra att han obönhörligt har gjort sin sista mandatperiod och att han inte kan kandidera till nästa val, att han önskar sin efterträdare lycka till och att själv välja sitt liv efter presidentskapet! Han skulle kunna välja att sitta i senaten för resten av sitt liv!” Detta manifest uppmanar den sittande presidenten att inte låta sig förledas av de som vill sitta kvar vid makten, de som endast kommer att leda till misstag och felsteg. ”Det är inte för sent! Kongos folk kommer att tacka er!”

Bedömare anser att Kabila nu gör allt för att inte tappa kontrollen en dag eller överraskas av en militärkupp, han vill försäkra sig om att det är han och ingen annan som har makten! Så har han exempelvis pensionerat alla generaler som utbildades av belgarna och utsett dem till militära rådgivare. De har ersatts av yngre generaler, som har presidentens förtroende och anses få dela hans innersta tankar och planer. En del av de nyutnämnda har ett rykte som inte är så gott, de har en bakgrund inom olika rebell rörelser och säger själva att de kommit till makten via våld och sin styrka. Deras syn på landets situation; ”Förändring skapas inte genom val eller fredliga manifestationer, endast genom den väg vi gått”. Och konstaterar bedömare; den katolska lekmannagruppen vet nu vad som väntar dem om de vill genomföra de demonstrationer de tidigare informerat om!

Kongos Nationalförsamling och Senaten är kallade till ett extra möte imorgon, den 19 juli kl 15. Mötet äger rum 6 dagar innan registrering av kandidater till presidentvalet börjar, ett val som sittande president inte kan kandidera till, enligt de två kamrarnas tidigare beslut! En enda punkt finns på agendan; President Kabilas tal till nationen. ”Vad han än kommer att säga, innebär det inte något positivt för folket”, anger en representant för det civila samhället och fortsätter; ”Om han säger att han inte kommer att kandidera, är det resultatet av en strid som fått flera av landets stora män att falla”!

FN:s generalsekreterare Antonio Guterrès och Afrikanska Unionens ordförande har nu fått ett datum för sitt besök i Kinshasa och samtal med Kabila; den 8 augusti. Den dagen är den sista för registrering av presidentkandidater och det bedöms att presidenten finner lämpligt att han då tar emot dessa två besökare.

Oron och spänningen har stigit i Kinshasa, efter att morgondagens tal blivit känt. Många misstänker att Kabila kommer att säga något om att han själv skall kandidera, eller att val inte kommer att äga rum och att han är den ende som kan leda landet i den tid av oro som nu är. En följd av att mötet annonserats är att en grupp från Världsbanken i Washington, på besök i Kongo för utvärdering av det medicinska arbetet banken finansierar, ändrat sin arbetsplan. De skulle ha åkt till Inongo idag för ett besök på 3 dagar, men besöket är inställt av säkerhetsskäl.

Kabila gör allt för att hålla makten i sina händer. Vad kommer han att säga till folket imorgon?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.