torsdag 20 december 2018

Valet skjuts fram en vecka!

Idag har den nationella, oberoende valkommittén meddelat, via sin ordförande Corneille Nangaa, att valen skjuts upp till den 30 december då kommittén ur teknisk synpunkt inte är kapabel att organisera valen! Som skäl anges följande tre; logistikproblem, sanitära problem och säkerhetsskäl! Logistikproblemet är en följd av branden för en vecka sen i Kinshasa. Till de sanitära problemen hänförs den pågående Ebola epidemin i landets nordöstra område, som skulle kunna spridas under valdagen. Säkerhetsproblemen gäller Mai Ndombe provinsen, där två stammar kommit i stridet med varandra och ett tiotal skall ha dött och ca 4000 personer har flytt över gränsen till Congo Brazzaville!

Logistikproblemen skall lösas under veckan genom att leveranser av material kommer till huvudstaden! Spridning av Ebolaepidemin skall förhindras genom ytterligare information till befolkningen och genom att förse alla vallokaler med handtvättsmöjlighet! Konflikten i Mai Ndombe gäller orten Yumbi, norr om Bolobo, utmed Kongo floden, där de två stammarna batende och banunu kommit i konflikt om något.

Det har redan under eftermiddagen kommit reaktioner på beslutet; i östra delarna av Kinshasa pågår vissa demonstrationer och hur det ser ut i landet f.ö. är ännu inte känt. Kollegor och vänner i Kinshasa lämnade sina arbetsplatser tidigt idag, som en säkerhetsåtgärd.

Vi får invänta ytterligare information om händelser p.g.a. denna information.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.