lördag 29 december 2018

En dag innan valet: fortsatt osäkerhet!

Igår, fredag 28 december, hölls ett fyra timmar långt sammanträde i Kinshasa, på initiativ av SADC och CENI. (SADC = South African Development Community, en organisation som främjar ekonomisk utveckling i södra Afrika, Kongo är ett av de 15 medlemsländerna). Syftet med mötet var uppenbarligen att lugna oppositionen och garantera att inga våldshandlingar skall äga rum i samband med valet! Tre av oppositionens presidentkandidater deltog i mötet. Efter avslutat möte, informerade CENI:s ordförande, Corneille Nangaa, att val kommer att äga rum den 30 december! Det som oppositionen kräver skall upphävas, står dock kvar, att drygt 1,2 miljoner av befolkningen inte får rösta; alla bosatta i Beni, Butembo och Yumbi områdena. CENI uppmanade deltagarna att signera ett dokument, ett sorts löfte om ”gott uppförande”, före, under och efter valdagen! De tre oppositionskandidaterna signerade inte detta dokument, de anger att även CENI skall signera ett sådant dokument, liksom alla presidentkandidater! Sammanträdet och ”dialogen” om dessa frågor fortsätter idag kl 13.

Onsdag 26 december ägde ett sammanträde rum i Brazzaville med representanter för fem av SADC:s medlemmar och CIRGL. Syftet var att tillsammans uppmana Kongo, dess ledare och folk, till lugnt genomförande av valet på söndag. (CIRGL = International Conference of the Great Lakes Region, som med ett antal partners samverkar bl.a. för fred i Stora Sjöområdet).

En av presidentkandidaterna, Théodore Ngoy, lämnade i går, fredag, in en ansökan till konstitutionsdomstolen, med begäran att den skall sammanträda omedelbart för att studera beslutet att utesluta en del av Kongos befolkning från valet. Han lyfter det faktum att det är endast konstitutionsdomstolen som kan fatta ett sådant beslut, inte CENI! Ngoys förhoppning är att domstolen skall ogiltigförklara beslutet och att valet skall äga rum i hela landet på söndag!

Valets genomförande på söndag är osäkert. Det saknas material på flera platser i landet. De mest kritiska bedömer att endast 60 % av valplatserna kommer att vara fungerande, medan de mer optimistiska bedömer att 75 % kommer att fungera! CENI anger att 95 % kommer att fungera.

Oppositionsmätningar, utförda av flera organisationer, CRG, BERCI och av IPSOS i Sydafrika, visar att Fayulu är favorit hos 47 %, därefter Tshisekedi med 24 % och Shadary, Kabilas man, får 19 % av mätningarna. Mellan 43 och 63 % anger att de inte kommer att acceptera ett valresultat med Shadary som vinnare! Detta pekar på den stora risken för våldshandlingar i samband med och efter genomfört val.

Många är oroliga inför söndagens val! Kongos befolkning, internationella organisationer och alla som på något sätt deltar i valet genom anknytning till något politiskt parti. Landets religiösa ledare har uppmanat alla att genomföra ett val som är transparent och går lugnt till väga.

Våra vänner i Kongo önskar vårt stöd! Att lyfta landets situation, att prata om den och sprida information till alla är ett sätt att stödja detta land i kaos. Låt oss hjälpas åt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.