måndag 10 december 2018

Kongo i väntan på valet!

Idag på Nobeldagen har Kongo lyfts av fredspristagaren Denis Mukwege, som i sitt tal i Oslo var tydlig i sin kritik av landets ledare. Detta evenemang lyfts av RFI, av Radio Okapi, men nämns inte av annan kongolesisk media.

Kampen mot Ebola i nordöstra delen av landet fortsätter! Senaste statistik, från den 8 december visar att man nu diagnostiserat 494 fall, varav 283 dött.

Valkampanjerna inför presidentvalet om knappt två veckor pågår. Oppositionens främsta kandidater är Fayulu och Tshisekedi. Kabilas parti har lanserat Shadary och företrädare för det partiet har uttalat sig om valet; ”vi hoppas att oppositionen skall acceptera valresultatet”! Ett sådant uttalande måste tolkas som att de redan ”vet” vilket parti som vinner valet!! Och det är det troliga – om man lyssnar till folkets uppfattning om valets tillförlitlighet!

Från olika städer i landet rapporteras om oroligheter då anhängare för de olika partierna har mötts. Oppositionskandidater har hindrats att besöka vissa städer, med förklaringen att de orsakar oroligheter och att säkerheten inte garanteras.

Idag beslutade EU att förlänga sanktionerna som har tillämpats sedan december 2016, mot 14 personer från Kongo. De förlängs nu till den 12 december 2019. Det rör sig om frysning av deras tillgångar och att de kommer att nekas visum till EU länder. Kongo har bett om att sanktionerna skall upphöra, eftersom det är val den 23 december! Bland de 14 finns bl.a. landets nuvarande president och den kandidat som han utsett att efterträda honom på posten! Presidenten anser att EU inte har med Kongo att göra och inte kan bedöma ”hur vi kongoleser skall leva”!

Om två veckor har valet ägt rum. Då vet vi vad det medförde och hur folk reagerade! Allt är ovisst idag! Allt kan hända!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.