torsdag 27 december 2018

Mycket oroväckande utveckling!

De senaste dagarna har tonen höjts avsevärt och spänningen stigit i Kongo. CENI, den nationella, oberoende valkommissionen, har informerat om ett antal beslut som inte uppskattas av Kongos befolkning. Logiken i besluten tycks också saknas! Valet skall genomföras den 30 december, 1 vecka senare än planerat p.g.a. tre skäl. Till detta kommer så ett beslut om att fyra områden inte skall få rösta förrän i mars 2019, vilket berör ca 1,25 miljoner av landets befolkning! Men valet skall genomföras på övriga platser i december! Valresultatet skall presenteras och den nye presidenten skall svära eden i januari månad 2019! Men den sittande presidenten har försäkrat att detta inte är något hinder, att konstitutionen följs och att allt sker planenligt!

Logistiken
Av de skäl som angivits som orsak till senareläggning av valet, har logistiken fått en framträdande plats. Det kan ju tyckas märkligt, att från det att lagret i Kinshasa brann, 13 – 14 december, tog det en vecka innan detta kunde bedömas! Men – det som stör mest, är att det på många platser i landet, fortfarande saknas det material som behövs för att valet skall kunna genomföras! Det sägs att det som ”distribuerats” i stora mängder, är militärer! De skall övervaka vallokalerna och se till att de som röstat går iväg efter sin röstning och inte stannar kvar i närheten av vallokalen.

Säkerhetsproblem i Yumbi
Området i Mai Ndombe provinsen ligger vid Kongo floden, ca 20 mil norr om Bolobo. Vad som är grundorsak till det våld som uppstått är oklart, men det har rapporterats att tvist om hur en hövding skulle begravas var en orsak. En annan orsak som kommit fram de senaste dagarna är det bristande förtroende för guvernören, hos hela provinsens befolkning. ”Han har inte gjort något för att se till att vår provins utvecklas. Han har tvingat tjänstemän och sjukhusansvariga, att ge en viss andel av sina löner och bidrag till en ”kassa” för provinsens bästa”. Det tycks även röra sig om en konflikt mellan de två stammarna batende och banunu, ca 80 personer har dödats och flera tusen har flytt över floden till Kongo Brazzaville. Det är ur CENI:s synpunkt inte möjligt att genomföra valet i det området. Därför togs ytterligare ett beslut att det området inte kommer att få delta i röstningen den 30 december!

Ebola
Ebolaepidemin har pågått i östra Kongo, Nord Kivu provinsen, sen början av augusti. Den senaste statistiken, daterad 19 december, anger 560 fall totalt, varav 336 har dött. Den är ännu inte under kontroll p.g.a. den täta trafiken över gränsen till Uganda och de ADF rebeller som gång på gång anfaller byar och tätorter. Men det hindrar inte CENI att nu bedöma att det inte går att genomföra valet i området, den 30 december. Därför skall Beni, Beni ville och Butembo inte få delta i röstningen den 30 december! Att detta problem skulle vara löst och under kontroll i mars månad, är inte så realistiskt!

Det säger sig självt att de som skall rösta först i mars månad, reagerar och protesterar! Bildäck har bränts i Beni, en vårdenhet har stormats och drygt 20 patienter som testades för Ebola, flydde, några väntade på resultat medan flera testats vara utan smitta. Befolkningen vägrar finna sig i CENI:s senaste beslut! Även i Butembo och Goma har demonstrationer ägt rum idag.

Ville Morte
Fredag 28 december är utropad till ”Ville morte” i hela landet. Initiativet kommer från Beni, och grundar sig i missnöjet med beslutet att de inte skall få rösta förrän i mars 2019. ”Ville morte” är en sorts generalstrejk, alla arbetsplatser, skolor och företag är stängda, bussar och taxi fungerar inte. Det är en åtgärd som använts vid flera tillfällen, ett sätt att protestera mot överhetens beslut! Nu vill man att CENI skall tvingas häva beslutet om senareläggning av valet till mars 2019 för de platser som ”bestraffats” med detta.


EU:s ambassadör i Kongo får 48 timmar på sig att lämna landet
Detta beslut har tagits idag och det var landets utrikesminister som informerade om beslutet. Det rör sig om förlängning av de sanktioner, som tillämpats sedan 2016 och nu upprepades den 10 december i år. Bland de som drabbas av beslutet är den person som Kabila utsett till sin efterträdare!


Reaktioner
Alla protesterar; katolska kyrkan, befolkningen och oppositionen mot den senaste tidens beslut och åtgärder! Det tycks som att den sittande presidenten har anlitat mindre kompetenta medarbetare, de senaste dagarnas beslut är inte svåra att genomskåda; viljan/beslutet/behovet av att få sitta kvar vid makten och få fortsätta att styra och regera över landets tillgångar!

Situationen har trappats upp. Alla är nu oroliga för vad som kommer att hända imorgon! ”Vi är rädda för att det kommer att bli flera döda, helt utan anledning”!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.