lördag 29 december 2018

Sittande, avgående president styr valarbetet – till sin egen förmån!

Några timmar innan vallokalerna skall öppna, är presidentkandidaterna fortfarande inte överens om dokumentet ”gott uppförande under och efter valet”. Samtalet fortsatte idag och deltagarna fick några timmars ledig tid, innan de skall ha samlats igen kl 19. Det rapporteras att CENI och FCC (”presidentens parti”) godkänt dokumentet, men att oppositionskandidaterna Fayulu och Tshisekedi ännu inte är beredda att signera dokumentet. De har lämnat förslag till ändring av texten, bl.a. att valresultatet som skall presenteras blir en exakt följd av det valresultat, som antalet inlämnade röster anger!! De vill alltså försäkra sig om att valresultatet blir en följd av valet och inte av sittande presidentens beslut/önskan!

Den sittande presidenten, Joseph Kabila, har de senaste dagarna varit ovanligt öppen för intervjuer med journalister. Han har senast intervjuats av Deutsche Welle, Le Monde och tv-bolaget Al-Jazeera. I alla intervjuer förklarar han och försäkrar att valet på söndag kommer att gå lugnt tillväga, vara transparent och inga problem kommer att uppstå! På frågan om varför befolkningen i området med Ebola epidemin, Beni, inte skall få rösta, är hans svar att ”de smittade skulle överföra viruset till röstningsmaskinerna”! Han bedömer att säkerhetsläget är känsligt endast i två av landets provinser. (Han menar förmodligen de två provinserna Mai Ndombe, med Yumbi, och Nord Kivu, med Butembo). Han anger också att det finns en möjlighet att han återvänder till makten 2023.

Det är intressant, chockerande, otroligt (orden räcker inte till) att ana hur den sittande presidenten styr hela valproceduren och gör sina egna bedömningar över landets situation, så att de passar hans önskningar och planer. Att folket är oroliga kan vi alla förstå! Om de kommer att kunna mobilisera krafter efter valdagen, för att strida för ett valresultat som är en följd av antalet inlämnade röster – det återstår att se! Att ett korrekt valresultat skall presenteras, vågar inte många tro på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.