söndag 30 december 2018

Valdagen är slut, frågorna hopar sig!

Söndagen den 30 december 2018 har nästan nått sitt slut – åtminstone den tid som valurnor och röstningsmaskiner i Kongo skulle vara tillgängliga för folket är avslutad sen några timmar tillbaka!

Det dokument som skulle garantera ”gott uppförande” hos partierna, under och efter valet, ändrades inte och de två kandidaterna, Fayulu och Tshisekedi, signerade inte dokumentet igår kväll.

Så vad blev det av denna dag? Från flera håll i landet rapporteras om ej fungerande röstningsmaskiner, om brist på allt material, om felaktiga röstlängder med avsaknad av många namn, om irritation, ilska och våldshandlingar i form av förstörelse av hus och material! Flera personer har rapporterat att deras namn inte hittades på listan och de fick gå hem utan att ha kunnat rösta!

I Beni, där folket inte fick rösta, ordnade de själva med röstning! De tillverkade egna röstkort och genomförde valet grundligt! Resultatet skall meddelas CENI i Kinshasa, de har begärt hjälp från MONUSCO gruppen (FN styrkan) med sammanräkning av resultatet och transporten!

I Syd Kivu anklagades en man för att fuska i valet, kom i dispyt med en polis, som slutligen dödade mannen! Folket på plats gick till angrepp mot polisen, som dödades av den ilskna folkmassan!

I Inongo, huvudort i Mai Ndombe provinsen, tog ilskan ut sin rätt och det blev stormning av byggnad och material, då man upptäckte att det inte fanns beredskap för röstning på någon annan kandidat än Shadary! Det gick inte att printa ut andra valsedlar än de med Shadarys namn och om man exempelvis röstade på Tshisekedi, printades ändå Shadarys namn på röstblanketten! Detta resulterade i att alla hus med valkontor förstördes, liksom de röstningsmaskiner som fanns där. Guvernören i provinsen är utsedd som ansvarig för allt som blivit fel och folket hotar nu att ge sig på hans tillhörigheter! Det rapporteras att valet i Inongo har förklarats vara ogiltigt!

Trots alla dessa brister, utropade Shadary sig till landets president från denna söndag kväll, då han röstat! Fayulu och Tshisekedi kommenterade efter att de hade röstat, att nu är det slut med Kabilas välde!

Alla dessa brister visar ju på att förberedelserna inte var bra, att det saknades material och att man nonchalerade detta, liksom folket i vissa delar av landet! Skall detta kunna beskrivas som ett fredligt, transparent och demokratiskt val? Knappast! Vem kan tro att valresultatet speglar befolkningens val? Det är tydligt att den avgående presidenten regisserat hela valet, men att han borde ha gjort det bättre, för att övertyga alla om att det ändå blev ett demokratiskt val! Om någon annan än Shadary anges som segrare i valet, får man nog anse att ett under skett! Men – en av oppositionskandidaterna sa, efter att ha röstat, ”nu är det Gud som skall göra resten, endast han kan ge oss seger”!

Nu återstår att följa händelseförloppet; vad kommer att hända fram till att ”valresultatet” publiceras och vad händer då det blivit känt, vem som blir landets president?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.