tisdag 9 maj 2017

Osäker tillvaro för alla

I slutet av förra veckan informerade den nytillsatte premiärministern, Bruno Tshibala, att ”senast under helgen” skall en ny regering presenteras! Först idag har landets president informerat folket om den nya regeringen. Många av ministrarna från den förra regeringen sitter kvar, men inte alla. Den avgående premiärministern hade i söndags kallat ett antal av de ekonomikunniga inom förra regeringen, till ett möte för att diskutera åtgärder som skulle kunna förbättra landets valuta. I slutet av 2015 var värdet av en USD 945 kongofrancs och idag är en USD värd 1450 kongofrancs. De som främst drabbas av detta är de vanliga människorna, som skall köpa varor som ständigt stigit i pris.

Tidigt i morse utbröt skottlossning utanför UDPS huvudkontor i Kinshasa. En polisbil av större modell skall ha bränts och flera personer är skadade. Maktens män anger att det ”kanske” är ett verk av UDPS anhängare, för att skapa uppmärksamhet. Något som förnekas av företrädare för UDPS. Sedan förra veckan pågår arbetet med att bygga ett mausoleum på tomten, eftersom Tshisekedis kropp skall återföras till Kongo på fredag. Arkitekten, en belgare, har förhörts av polis och anklagats för att utföra ett olagligt arbete!

Förra veckan fanns information på en nyhetssida, att en konvoj med bl.a. hjälparbetare i östra Kongo, attackerats av en rebellgrupp. Alla i konvojen skall ha fängslats och torterats, därefter släpptes alla utom en europeisk hjälparbetare och en kongolesisk regeringssoldat. Därefter total tystnad om denna händelse! Har den inte hänt? Är det förbjudet att skriva om den?

Händelser i Kongo är inte lätta att förstå och mycket är dolt för allmänheten. Oro och osäkerhet är ständigt växande hos detta folk, som aldrig tycks få tillgång till lugn och en positiv utveckling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.