fredag 12 maj 2017

Ebola och andra problem skapar oro

En epidemi av Ebola har signalerats från norra delen av Kongo, i Likati, Bas-Uélé. Sedan 22 april har 9 personer bedömts ha denna blödarsjuka och tre personer har dött. WHO i Kongo är kontaktade för att ge sitt stöd i arbetet.

Tidigt i tisdags morse brändes en polisbil utanför UDPS huset. UDPS anhängare anger att det var polisen som iscensatte en historia, som inte är sann. Enligt polisen attackerades de av ett femtiotal unga som kom från UDPS huset. ”Lögn” säger ledarna för UDPS. Sedan igår, torsdag, är huset blockerat av polisen. Ingen kommer längre in eller kan gå ut. Polisen bevakar porten och det finns beväpnade poliser i området utanför UDPS huset. Anhöriga till de instängda är förbjudna att närma sig huset, något de försökt i syfte att lämna mat till sina instängda familjemedlemmar.

Efter våldsamheterna utanför UDPS huset meddelade partiet i onsdags, att Etienne Tshisekedis kista inte längre kommer att transporteras till Kinshasa fredag den 12 maj. Innan denna information kom, hade guvernören i Kinshasa ytterligare en gång meddelat att begravning inte kan ske på annan plats än på en därför avsedd begravningsplats.

Felix Tshisekedi anger att Oppositionsgruppen kommer att vidta åtgärder för att protestera mot den nyutnämnda regeringen, som inte bedöms vara tillsatt på ett lagligt sätt. Det finns även vissa rapporter om att president Kabila fortsätter sina ansträngningar med att svartmåla Moïse Katumbi, den tidigare guvernören i Katanga och som anmält sin kandidatur till presidentposten. Därefter blev han anklagad för ett antal brott och valde att gå i landsflykt. Han är fortsatt mångas favorit som ersättare för den aktuelle presidenten!

Nya våldsamheter rapporteras från Kasaï och olika grupper protesterar och uppmanar makthavarna att stoppa våldet. Mer än 30 000 har flytt från Kasaï till norra Angola de senaste veckorna.

Den bild som ges av Kongo idag ger all anledning till oro och bekymmer för landets framtid! Vad händer bakom kulisserna? Var det enbart ett skådespel, en maskerad, det som presidenten tidigare signalerade av vilja att gå folket till mötes? Framtiden kanske ger svar på frågan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.