söndag 14 maj 2017

Presidenten har lyckats!

I fredags samlades kvinnogruppen inom UDPS till en marsch, som hade syftet att bidra till att partiets ledare, som alla var inlåsta i högkvarteret, skulle friges. Kvinnorna möttes av tårgas och gummikulor då de kom fram till huset i stadsdelen Limete i Kinshasa. Några av dem skadades och ytterligare några fördes bort i polisbilar till okänd ort. Efter att kvinnorna skingrats gick polis in i högkvarteret och var kvar där hela kvällen. Ingen visste vilket uppdrag de hade! Sent på fredags eftermiddagen släpptes alla partifunktionärer som tidigare vägrats lämna huset. Innan dess hade Felix Tshisekedi i ett pressmeddelande uppmanat kongoleserna till ”allmän mobilisering” den 17 maj, för att funktionärerna skulle frisläppas. Det är nu osäkert om det meddelandet hade inflytande på beslutet om frigivning, eller om det hade inträffat ändå! UDPS bad i lördags om att MONUSCO, FN gruppen i Kongo, skall göra en oberoende undersökning av polisens våld mot högkvarteret och funktionärerna. Denna begäran har förkastats av presidentpartiet, som svarar att Kongo är ett oberoende land och att FN inte kan ingripa i det arbete som är givet till landets polis!

ANR (=Agence nationale du renseignement) utfärdade den 25 april i år ett brev adresserat till Tullverket, Skatteverket och till Finansministeriet, där man uppmanar till utredning för skattebrott, gällande Moïse Katumbi. Flera företag som på olika sätt är kopplade till Katumbi, skall undersökas, bl.a. Mining Company of Katanga. Oppositionspartierna beskriver detta som ”rättsliga trakasserier”.

I fredags uppmanade president Kabila alla politiska partier och sociala grupperingar att inom 48 timmar lämna förslag till honom om vem som skall ingå i ”Conseil national de suivi de l’accord”, den kommitté som skall följa och utvärdera att Sylvesteröverenskommelsen efterföljs. Denna uppmaning följer efter presidentens tal den 5 april, då han uppmanade partierna att påskynda utnämningen av den som skall leda kommittén i fråga. Den 27 april signerades ett ”speciellt arrangemang”, av de politiska partier som accepterat att samarbeta med presidenten och hans majoritetsparti. Felix Tshisekedi, som nu företräder UDPS och den radikala oppositionen, skrev inte under detta dokument. Det framstår nu tydligt, att genom dessa åtgärder, har presidenten ”lyckats med” att avvisa Tshisekedi som ledare för denna kommitté. Det finns också misstankar/aningar om att det blir Joseph Olenghankoy som får uppdraget. Han tillhör den del av oppositionen, som presidenten lyckats övertala till samarbete.

Den 11 – 14 maj hade EEC (= Kristi kyrka i Kongo), den protestantiska paraplyorganisationen, samlats till ett extra möte. Delegaterna med Marini Bodho, EEC ledaren, har därefter uppmanat landet president och alla politiker att ge utrymme för val så snart som möjligt och se till att dessa hålls under fredliga och transparenta förhållande! ”Att fortsätta med diskussioner som visar oenighet leder inte till förbättrade förhållanden för folket. Vi uppmanar alla politiker att visa mognad och god vilja”!

17 maj 1997 tillträdde Laurent Kabila, far till nuvarande president, som landets president. Han hade då på kort tid marscherat från östra delarna av landet till huvudstaden och tvingat dåvarande presidenten Mobutu i landsflykt. Därefter är den 17 maj nationell helgdag i Kongo.

Det är tydligt att Kabila lyckats! Han har splittrat oppositionen, fått en mindre nogräknad del med sig i ett sorts samarbete och har tillsatt den regering, han själv ville ha! Han, liksom många av landets ledare, tycks få del av landets rikedomar, men slår nu hårt mot och misstänkliggör en affärsman och politiker, som kandiderar till presidentposten!

Den signal som alla i landet hör, är vikten av att luras, att sko sig på andras bekostnad och att stjäla – utan att det märks! Alla, från barn till vuxna hör denna signal! Signalen kommer från landets högste ledare till ledare på lägre nivåer. Hur skall andra signaler kunna höras, hur skall andra signaler bli trovärdiga?

Vi, som vill bidra till en positiv framtid för folket, står inför en stor utmaning om vi vill ge andra signaler utrymme!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.