söndag 19 mars 2017

Status quo – trots alla goda föresatser!

I torsdags återtogs samtalen mellan politiska partier och de katolska biskoparna. Det som ansågs gå att klara av på en eftermiddag, kommer troligen att ta flera dagar, för att inte säga veckor-månader! En biskop beklagar att politikerna inte tycks förstå det allvarliga läge som landet befinner sig i. ”De tycks vara helt okänsliga för befolkningens situation, för alla rapporter om våld från Kasaï och från östra Kongo! Det räcker ju med att röra sig i huvudstaden för att inse vilken misär folket lever i! Det verkar som att politikerna lever i en annan värld och inte ser vad som pågår i landet! Ingen av politikerna pratar om valet, nej, de pratar om vilka poster som är eftertraktade”!

Biskoparna har överlämnat ett brev till presidenten, med begäran om att Felix Tshisekedi skall få ett möte med honom, för att diskutera hur de skall hantera de frågor som ”måste” hanteras.

Inom oppositionen finns uppenbarligen en motsättning i synen på vem som skall vara representant för gruppen. Men den valde, Felix Tshisekedi, anger att det handlar endast om en liten konflikt ”inom familjen”, som i alla familjer! Inget allvarligt, inget att bry sig om!

Att inte vilja avancera, att hela tiden blockera förhandlingarna kan ju bero på en sådan enkel sak, som att någon inte vill att det skall bli en förändring! Ju längre tid dessa samtal pågår, ju längre fram i tiden flyttas ett viktigt val! Så – varför skulle man vilja komma till den dagen, om man inte är intresserad av en förändring??

Fortfarande finns inga signaler från den i söndags försvunna FN gruppen på 6 personer. Trots alla ansträngningar att hitta spår efter dem, tycks det vara helt omöjligt. Man kan undra vad som hände innan de försvann och naturligtvis vad som hänt sen!

Detta enormt vackra och fantastiska land, med så underbara människor! Och – så finns det ett stråk av direkt motsats, med allt var det innebär av våld, förnedring och bristande respekt för människor och skapelse! Allt detta koncentrerat inom landets gränser!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.