fredag 10 mars 2017

Oppositionen höjer tonen – men blir det mer än så ?

Antydda hot om att befolkningen kommer att ta saken i egna händer, om inte Sylvesteröverenskommelsen följs inom kort. Mars månads sista dag utgör det röda streck som skall ge ny start i det politiska livet i Kongo! Så uttrycker sig en representant för oppositionen i Kongo. Samma person anger vidare att ”Nu är Kongos befolkning trött och tålamodet är snart slut”!

I Kasaï Occidental, har milisgruppen Kamuina Nsapu, som utgått från den hövding som i höstas dödades, hela dagen idag varit i intensiva strider med militär i området. Skolor har hållits stängda liksom affärer och marknaden och utposterade i staden Kananga finns beväpnade FN soldater. Katolska kyrkans byggnader har delvis förstörts, ett nunnekloster har plundrats och människorna är rädda. Alla har idag stannat hemma och försökt identifiera skottlossningarna och hålla sig undan. De katolska nunnorna hann fly, innan klostret plundrades. Ett uttalat hot; ”Om inte Felix Tshisekedi blir premiärminister, kommer vi att fortsätta skadegörelsen”!

I Kinshasa har regeringen uttalat sig om begravningsplats för den döde Etienne Tshisekedi: ”Begravning kan inte ske på annan plats än på en kyrkogård”! Ilskan stiger hos UDPS anhängarna! Om detta medför att den döde kommer att begravas i ett annat land, eller om partiet kommer att driva sin linje med våld, vet vi ingenting om ännu!

I Kinshasa har också priset på bensin stigit med 35 franc till 1640 francs (=1,2 USD). Därmed ökar risken att kostnaden för buss och taxi kommer att stiga – och drabba en redan fattig befolkning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.