måndag 13 mars 2017

Försvunnen FN personal i Kasaï och ökat säkerhetshot i provinsen

Igår, 12 mars, försvann en FN grupp på sex personer i närheten av en bro över floden Moyo, på vägen till Tshimbulu i provinsen Kasaï-Central. De åkte på 3 motorcyklar och utgjordes av 3 chaufförer, 1 tolk, 1 amerikansk och 1 svensk FN arbetare. Det finns ännu ingen säker information om hur försvinnandet gått till och ingen information om vilken grupp som ligger bakom dådet. FN ansvariga i Kongo, bekräftar att två anställda är rapporterade försvunna. De två befann sig i området sedan 5 dagar tillbaka. Regeringens talesman, Lambert Mende, regeringens talesman, har rapporterat att gruppen stoppades på bron och fördes bort. Det tycks finnas motstridiga uppgifter om vad som egentligen hände.

Mwene Ditus borgmästare, Anatole Tuengu Kabongo, har infört utegångsförbud från 20.00 till 06.00, för att skydda befolkningen. Han uppmanar alla att respektera utegångsförbudet, och att föräldrar skall hålla sina barn inomhus den tid det gäller. ”Vår stad är i fara och vi vill skydda och säkerställa befolkningens liv och tillgångar”, berättar borgmästaren.

En tidigare kontorsansvarig på UDPS kontoret i Kinshasa, Albert Moleka, uppmanar UDPS representanterna att respektera gällande lag: ”Etienne Tshisekedi var en man som följde lagen hela sitt liv, låt oss nu ge honom möjlighet att in i det sista få följa lagen”. Han beklagar att begravningen ännu inte ägt rum och att hela frågan politiserats. ”40 dagars sorg är passerade, nu är det dags för begravning, nu sörjer vi kongoleser att han inte fått begravas ännu”!

Innebär de senaste dagarnas händelser en upptrappning eller är det en tillfällig ökning av våldet i provinsen? Någon i Sverige har bedömt att FN folk i allmänhet har så dåligt rykte, så det är en del av förklaringen. Men det kan inte vara det enda! Utländska medborgare har förmodligen ett högre värde i dessa sammanhang! Att vara ny i området och inte behärska språket är kanske en osäkerhetsfaktor. Vi får hoppas att alla berörda är vid liv och snart kan föras i säkerhet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.