måndag 6 mars 2017

”Egna intressen styr då landet är i politiskt dödläge”

”Det är inte vår uppgift att hantera stridigheter inom de politiska falangerna”, hälsar de katolska biskoparna. Vice ordförande, biskopen Fridolin Ambongo, tillägger att dessa diskussioner endast senarelägger tillämpningen av Sylvesteröverenskommelsen. Detta efter att medlemmar av oppositionen, uppmanat biskoparna att ena partierna kring de nyvalda företrädarna Felix Tshisekedi och Pierre Lumbi. Omedelbart att efter att valet av dem tillkännagavs, informerade en annan falang inom de förenade oppositionspartierna, att det inte var ett giltigt val och valde sin egen representant.

”Det finns en notorisk brist på ansvar hos statens män”! Den bedömningen kommer från Joseph Nkongolo, en politisk bedömare, efter att han studerat händelserna inom oppositionens samlade grupp. Han anser att det är totalt oansvarigt att se endast till egna intressen och inte tänka på folkets situation och villkor. Han tillägger; ”Kongo befinner sig nu i ett politiskt dödläge och då är det inte försvarbart att bara se till sitt eget intresse”! Han bedömer att valet av de två representanterna för oppositionen, Felix Tshisekedi och Pierre Lumbi, är ett bra val eftersom de representerar de två huvudgrupperna och företräder de som en gång bildade sammanslutningen.

En sammanslutning av 33 NGOs som arbetar för MR frågor, uppmanade i söndag landets president att agera för att Sylvesteröverenskommelsen skall tillämpas och följas. Den mest brådskande frågan enligt denna grupp, är tillsättandet av premiärminister. De lyfte också presidentens ansvar och möjlighet att lätta på restriktionerna kring vissa personer, varav Moïse Katumbi är en!

Idag tillkännagavs, av den katolske prästen Gérard Mulumba (medlem i familjen), att familjen Tshisekedi inte godtar erbjudandet om att den avlidne oppositionsledaren Etienne Tshisekedi begravs på kyrkogården i Gombe. Detta på grund av att så många av familjemedlemmarna i Kinshasa inte accepterat det och för att familjens säkerhet inte kan garanteras då de tänkt återvända den 11 mars. Kistan med den döde kommer alltså inte att transporteras till Kinshasa den 11 mars och den del av familjen som är kvar i Bryssel, väntar där ytterligare en tid. Det angavs att begravningen är framskjuten på obestämd tid. Ytterligare information skall ges inom någon dag.

Bundu dia Kongo ledaren, Né Mwanda Nsémi, som lämnade sig till polisen i fredags, sitter nu ”provisoriskt” i Makala fängelset. En grupp inom parlamentet diskuterar och undersöker möjligheten att lyfta hans immunitet, vilket skulle medföra att han kan ställas inför rätta. I spåren av denna tragedi, är stora delar av det kvarter i Kinshasa, där han bodde, fortsatt utan el och vatten. Människorna där uppger att de är vana vid dålig vattentillgång, men sedan den 14 februari finns inte heller el. Att bryta strömmen till området, var ett led i försöket att få ledaren att överlämna sig till polisen. Och sen har ingen sett till att strömmen åter fungerar! Ansvarig polis har nu rapporterat att fyra personer dog i fredags i samband med att Bundu dia Kongos ledare övermannades. Det var en polis och tre civila som dog i det tumult som uppstod.

Egna privata intressen styr många i landet – det är knappast en hemlighet. Men att i detta dödläge, då oppositionens framtid står på spel, inte kunna agera klokt och för landets bästa, är oroande! Lika oroande är det att en död person inte kan begravas, då det politiska partiet bestämmer över familjens privata intressen och behov! Vart är detta land på väg? Kommer de unga, som agerar på gatan, att tröttna och agera, innan politikerna fått fram en lösning för att verkställa Sylvesteröverenskommelsen?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.