onsdag 15 mars 2017

Tystnad om försvunna FN gruppen, nya samtal påbörjas

Maman Sidikou, FN:s representant i Kongo, har idag under ett möte i Kananga, uppmanat de som förde bort FN gruppen i söndags, att frige dem omedelbart. Sidikou besökte Kananga för att träffa de FN soldater som finns i området och försäkrade dem om att deras säkerhet och välbefinnande är viktigt för honom. Kasaï är sedan hösten 2016 ett område med ökande våldshandlingar och befolkningen genomgår en mycket svår tid. Hittills finns vare sig spår eller indikationer av något slag om vad som hänt den bortförda FN gruppen.

De katolska biskoparna har idag meddelat att imorgon, torsdag 16 mars, återupptas samtalen mellan oppositionen och presidentens majoritetsparti. Den ursprungliga tanken, efter att Etienne Tshisekedi dog, var att återgå till arbetet först efter att han begravts. Då det nu är mycket osäkert när detta kommer att ske, har man tänkt om och inbjuder nu till fortsatta samtal. För biskoparna är det tydligt att Felix Tshisekedi är den som nu representerar den samlade oppositionen, trots uttrycken för delad syn inom gruppen som sådan. Den fråga som kanske är svårast att lösa, är den om hur premiärminister skall utses.

Var befinner vi oss i tågordningen? Kommer presidentens parti att acceptera en ny premiärminister, att val skall hållas och ny president utses? Kommer folket att acceptera något annat än detta? Till vilken nivå skall våldshandlingarna i Kasaï nå, innan en kraftfull insats stoppar dem? Vad ligger ytterst bakom den splittring som kommer till uttryck, inom politiska partier och i de provinser som drabbats av det extrema våldet?

Får vi någonsin svar på dessa frågor?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.