måndag 26 januari 2015

Nu är lugnet återställt

Idag har Kinshasa återtagit sin rytm. Kontor och affärer är öppna liksom skolorna, fast en del barn stannat hemma för säkerhets skull! Alla är glada över denna vändning. Internet fungerar, men inte det mobila, liksom inte heller SMS. När dessa tjänster skall fungera igen, sägs det ingenting om.

Nationalförsamlingen beslutade redan i går, söndag, att de inte skulle godta att en folkräkning skall ordnas innan valen 2016. Det var det sista beslutet som krävdes för att säkerställa att det inte blir en folkräkning.

Då jag idag hade telefonkontakt med kollegor och vänner i Kinshasa, var de lättade. En berättade om att i hans kvarter brändes däck och det var våldshandlingar av olika slag i närheten av honom. Under två dagar vågade han och familjen inte lämna bostaden. Och de klarade sig utan att attackeras!

Nu kan följderna av förra veckans våld ses tydligt. Kinesiska affärsmän anger att de behöver få ersättning för alla skador som deras affärer och hus har utsatts för. Drygt 50 affärer har plundrats och tre kinesiska affärsmän är allvarligt skadade. De materiella skadorna uppgår till ca 5 miljoner USD. Bussar och bilar har bränts och detta ger nu effekter i form av sämre transportmöjligheter. Antalet skadade och döda under de fem dagarna, finns det knappast exakta siffror för.

En av kollegorna angav att det finns anledning att vara uppmärksam på nästa drag från presidenten. Även om förra veckans budskap var tydligt; ”Vi går inte med på fördröjning av valen”, anas att det kan komma andra försök att senarelägga valen.

Polis och militär finns kvar i stadsbilden, tungt beväpnade, men de stör inte trafikanterna.
Naturligtvis anas en osäkerhet bakom glädjen! Kan det komma andra överraskningar snart?
Lugnet är återställt – för några veckor förhoppningsvis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.