måndag 2 februari 2015

Fotbollen avleder spänningen

De afrikanska mästerskapen i fotboll pågår. I lördags, den 31 januari, spelade Kongo Kinshasas lag, ”Leoparderna” mot Kongo Brazzavilles lag. Det som inte hänt sedan 1998, hände då: Leoparderna går vidare till semifinal! Den matchen kommer Leoparderna att spela mot Ghanas lag.

I flera av landets större städer; Kinshasa, Matadi, Mbandaka och Kisangani, utbröt jubel på gatorna! Folk i alla åldrar, sjöng, visslade och viftade med landets flagga! Bilarna tutade och glädjeyttringarna var många! Gatorna fylldes av glada kongoleser! I Kinshasa fick glädjen över fotbollsresultatet bli en glädje som minskade spänningen efter protesterna för en dryg vecka sen. ”Det var extraordinärt för vår stad att vi kunde ge uttryck för glädje på detta sätt”, berättar en god vän.

Samma vän berättar att SMS och den mobila internet funktionen fortfarande är blockerade. Detta trots uppvaktningar hos inrikesministern. Beskedet är att just de två funktionerna var en av orsakerna till de tidigare protesterna i huvudstaden!

Frågan är naturligtvis; hur kommer det att gå i semi finalen mor favoritlaget Ghana? Men en ännu större fråga är; hur länge skall makten hålla SMS och mobilt internet blockerat? Den blockeringen har troligen större effekter på landets framtid än Leopardernas möjligheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.