tisdag 20 januari 2015

Kvällsnyheter, 20 januari

Under eftermiddagen och kvällen har jag haft telefonkontakt med vänner i Kinshasa och även läst nyheter på kongolesiska nyhetssidor.

SMS och Internet kontakten är bruten, men telefonnätet fungerar. I flera kvarter i Kinshasa har byggnader satts i brand, många av ”kinesbutikerna” är plundrade och deras hus är också satta i brand. Borgmästaren för en stadsdel i huvudstaden är en av de dödade personerna. Alla skolor och kontor, affärer och ambassader är stängda. Polisen har satt upp staket för att skydda parlament och andra byggnader. Våldshandlingarna utgår till största del från ”Université Kinshasa”, studenterna har byggt på missnöjet. Till deras ”hjälp” har ett stort antal arbetslösa kommit och det är förmodligen de som står för det mesta våldet. För att förhindra snabba kontakter och meddelanden mellan aktörerna har SMS och Internet brutits.

Protesterna har sin grund i det nya lagförslaget, som ger nuvarande president förlängt mandat.
Idag har förslaget diskuterats i senaten, som skickat det till en ”Commission” som skall studera texten på djupet och diskussionen skall fortsätta på torsdag 22 januari!

Ingen, förutom presidenten och hans närmaste rådgivare, vill ha denna lagändring. Protesterna har blivit våldsamma. Presidenten fortsätter att driva sin linje. Att tvinga sig kvar vid makten, i ett demokratiskt land, med hjälp av olika, mer eller mindre väl valda metoder och även genom att bryta Internet och SMS kontakten, ger ett märkligt intryck! Var finns demokratin? Knappast i landet!

Hur kommer omvärlden att reagera? BBC har kommenterat händelserna. Expressen i Sverige har en kort notis. Air France inställde idag sin flygning till Kinshasa. Vad blir nästa reaktion?

Människorna i Kinshasa är oroliga och frågar sig hur långt det skall gå! Låt oss bidra till att informera vår omvärld om detta fantastiska land, som nu blir så söndrat, ännu en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.