onsdag 21 januari 2015

Tredje dagen med våldshandlingar

Även idag, onsdag den 21 januari, har Kinshasa varit platsen för våldshandlingar av olika slag. Endast i vissa delar, utanför centrum, som Kintambu, har ett antal bussar trafikerat delar av sina rutter och en del affärer har varit öppna. Men de flesta av staden affärer och marknader har varit stängda. Uppgifter om antal döda i dessa tumult varierar; siffror från 5 till 28 till drygt 40, beroende på vem som lämnat uppgiften!

Polisen är närvarande överallt och befolkningen uppmanas att se detta som ett uttryck för säkerhet och inte vara rädda. I Masina har hus satts i brand och affärer har plundrats idag.

En god vän förklarar situation enligt följande: lagen om ändring av konstitutionen kommer att antas. Oppositionen är inte positiv till detta, men försöker hantera det som händer, så att inte mera våld skall utlösas. De två största oppositionspartierna, som motsvarar ca 1/3 av befolkningen har inte deltagit i protester och våldshandlingar, vilket gör att våldet inte har fått den utbredning som annars skulle ha varit möjligt.

En intressant detalj är att katolska kyrkan säger sig stödja protesterna mot de nya lagen och presidenten. Katolska biskoparna lämnade också, kort efter bildandet, den kommission, som har i uppdrag att skapa dialog kring allt som rör valet 2016. ”Commission d´intégrité et de médiation électorale” (Cime) bildades i september 2014. Ordförande är en kimbangistpastor, Elebe Kapalay. Uppdraget är, förenklat, att se till att det är transparens och öppenhet inom politiken. Att de katolska biskoparna valde att lämna gruppen, har säkert sin förklaring!

Internet och SMS är fortsatt blockerat. Vissa oppositionsledare har upptäckt att deras telefonnummer också är blockerade, vilket har skapat protester och irritation. Enligt regeringens talesman, kommer Internet och SMS tjänsterna att inom kort tillåtas, i liten skala. Han uppmanar folket att lita på dem som tagit beslut om denna åtgärd, då det är enbart för att skydda landet och folket. Även RFI (Radio France Internationale), har idag varit blockerat, utan förklaring.

Alla skolor är stängda. Föräldrar riskerar inte att låta barnen gå till skolan, eftersom ingen vet, vad som kommer att hända under dagen. De katolska skolorna kommer att vara stängda hela denna vecka.

Protester och våldshandlingar rapporteras även från Bukavu och Goma. I Mbandaka ville oppositionspartierna ordna en protestmarsch och i avvaktan på denna stängdes affärer, skolor och marknader. Men inget tillstånd gavs och läget sägs vara lugnt.

Många sitter hemma i sina hus med familjen och avvaktar vad som skall hända. Oron är påtaglig. Lika påtaglig är glädjen i rösten som svarar då jag ringer!

EU och FN gruppen i Kongo, Monusco, har uttalat sin oro för att hela landet skall bli totalt instabilt. Frågan är om det kan bli mer instabilt än det redan är? Många har anat att det under ytan funnits vad som nu kommit fram och tar plats på gatorna i Kinshasa! Men vad händer den dag det blir klart för alla att det inte blir val 2016?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.