fredag 1 augusti 2014

Krismöte i Kinshasa

Nu förbereder hälsovårdsmyndigheten i Kongo åtgärder som skall bidra till att Ebola viruset inte kommer till Kongo. Hälsoministern sa igår i ett tal till folket att man i Kongo har kunskap om hur Ebola skall bekämpas, så det finns ingen anledning till oro. I ett krismöte har ansvariga planerat för tidigt upptäckt av misstänkta fall. Så skall man utbilda hälsoarbetare som skall tjänstgöra vid gränsstationer, befolkningen skall undervisas om vikten av god handhygien och de som reser till Västafrika skall få specialinformation, hälsovårdspersonal skall bli mer observanta på sjukfall som skulle kunna vara smittade av Ebola. Vid flygplatser skall resenärernas kroppstemperatur mätas och de som har förhöjd temperatur eller symptom som tyder på Ebola smitta, skall tas om hand i specialkliniker. En sådan specialklinik finns på den internationella flygplatsen Ndjili.

Kongo har haft flera epidemier av Ebola, den med det starkaste viruset drabbade 1995 södra Bandundu provinsen och 350 fall diagnostiserades. Jag minns den oro som spreds bland befolkningen i Mai Ndombe området, strax norr om det drabbade området. Då isolerades de drabbade områdena och ingen fick lämna dem eller åka dit. Sådana förbud är naturligtvis svåra att följa, då familjer och vänner kan bo på varsin sida om de dragna gränserna. Det krävs mycket information till och utbildning av befolkningen för att hantera en epidemi av detta slag.

I ett möte idag i Guinea med WHO:s generalsekreterare, Margaret Chan, och ledare för de drabbade länderna, planerades åtgärder som skall stoppa epidemin. WHO bidrar nu med 100 miljoner dollar, medel som främst kommer att användas till att anställa fler hälsovårdsarbetare i de drabbade länderna, och EU bidrar med 18 miljoner kronor. ”Ebola-utbrottet kräver av alla drabbade länder att ta sitt ansvar till en helt ny nivå. Det kommer att krävas utökade resurser, medicinsk expertis samt regional samordning och beredskap”, säger Margaret Chan i ett uttalande idag.

WHO rapporten från den 27 juli anger att det sedan februari i år har diagnostiserats 1323 fall, varav 729 har dött. Epidemin sprids snabbare än försöken att stoppa den. Det är en anledning till dagens möte i Guinea. Denna kamp mot en epidemi med det dödliga viruset avgörs på lokalplanet, inte vid förhandlingsbordet med ministrar! Därför är utbildningen av befolkningen så viktig, förståelse för förebyggande åtgärder avgörande!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.