söndag 24 augusti 2014

Förebyggande insatser planeras och Ebola åter i Kongo?

Hälsoministeriet i Kongo har sedan några veckor tillbaka tillsatt en krisgrupp, som ansvarar för planeringen av de förebyggande insatser, som skall stoppa en ny Ebola epidemi i Kongo. Initialt har gruppen fokuserat på gränsen till Kongo Brazzaville, eftersom många resenärer från Västafrika kommer till DRK den vägen. Olika åtgärder för att kontrollera resenärer har införts. Gruppen har informerat landets ansvariga ledare; regeringsledamöter, ministrar, president och andra nyckelpersoner. Inställningen har varit att man genom de tidigare utbrotten av Ebola i landet, har den kunskap som behövs för att förhindra att en stor epidemi byggs upp, om viruset skulle visa sig vara aktivt igen i Kongo.

Idag kommer informationen, dels via ”Actualité Radio Okapi” och även via ”BBC News” om att det sedan ca fyra veckor har pågått en okänd feber i Equateurprovinsen. Kongos hälsovårdsminister, Félix Kabange, har idag informerat om att INRB (Institut National de Recherche Biomédical) i Kinshasa, har kunnat bekräfta att av 8 testade prover, var två positiva för Ebola. Uppgifterna är osäkra, det anges dels att det är 13 personer som dött, varav 5 var sjukvårdare, dels anges att drygt 60 personer dött i en okänd febersjukdom i Equateurprovinsen. De fall som identifierats finns inom Boende hälsozon och i Djera, där det finns ett hälsocenter. Djera ligger 25 km från Boende och mer än 600 km från Mbandaka, som är provinsens huvudort och ligger vid Kongofloden. Hälsovårdsministern betonade att detta är det sjunde utbrottet av Ebola i Kongo och att det inte har något samband med den pågående Ebolaepidemin i Västafrika.

Kasai- Oriental, den provins som gränsar till Equateurprovinsen, har nyligen infört ytterligare insatser för att förebygga att den febersjukdom som finns i Equateur inte skall spridas vidare.

De åtgärder som nu vidtagits i Boende är följande: Djera området försätts i karantän, en specialklink och ett laboratorium placeras i området, alla flygplatser i Equateurprovinsen förses med lasertermometer så att alla resenärer kan kontrolleras vid ankomst och slutligen förbjuds all jakt i området, Tshwapa distriktet.

Jag inväntar förtydligande från kollegor i Kongo om den information som nu kommit om situationen i Equateurprovinsen. De senaste utbrotten av Ebola i Kongo har inte pågått lång tid, hälsovårdspersonal och de restriktioner som införts har kunnat stoppa en begynnande epidemi. Men naturligtvis måste detta tas på allvar.

WHO rapporterar att 2615 fall av Ebola har diagnostiserats fram till den 22 augusti och av dem har 1427 fall dött. Nya fall tillkommer ständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.