fredag 11 december 2020

Valresultat till Tshisekedis fördel!

Igår kväll, torsdag 10 december 2020, röstade delegaterna i Nationalförsamlingen om ordförande, Mme Jeanine Mabunda, skulle få fortsatt förtroende eller om hon skulle frigöras från sitt uppdrag! Hon var invald som FCC medlem; den förre presidentens grupp och hon hade nu anklagats för att inte ha skött sitt uppdrag korrekt och därför ansågs hon vara olämplig. Det hade lämnats sex petitioner som behandlades innan röstningen ägde rum.

Nuvarande president, Tshisekedi, har gjort ett intensivt förarbete och de närvarande delegaterna röstade för att hon skulle frigöras! 281 av 483 röstande, tackade nej till hennes fortsatta insats! Även andre vice-ordförande och tre andra personer fick lämna sina uppdrag. En majoritet av delegaterna är anhängare av FCC. Därför var förvåningen stor att det blev detta utfall! Nu har Tshisekedi majoritet i parlamentet!

Efter tillkännagivandet av valresultatet, utbröt stor ”oreda” i området runt parlamentsbyggnaden. Alla bilar kontrollerades av polis innan de fick lämna eller komma in i området nära byggnaden. Glädjen var stor och gavs många uttryck! ”Nu är det slut med Kabila”! Det är väl så att inget är säkert eller självklart i detta land! Vad som helst kan ännu hända, innan posterna är besatta med personer som står nära Tshisekedi. Men för stunden gläds alla som vill se förändringar av landets politik!

På måndag skall landets president hålla ett tal till nationen, i närvaro av kongressens båda kamrar.
Mycket kan hända innan måndag! Vi får hoppas på lugna dagar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.