måndag 7 december 2020

En ny ledning för landet?

Plötsligt händer det något! Det kan tyckas vara en liten information, men det ligger nog ett sprängstoff i den nyhet som landets president levererade i går, i sitt tal till nationen.

Budskapet var att någon av de närmaste dagarna, skall en ”informateur” (en sorts medlare, förhandlare) utses, som skall se till att en ny majoritet kan bildas i nationalförsamlingen. (Nationalförsamlingen utgör vad man kan kalla ”underhuset” i det två kammars parlament som landet har). Detta kommer i sin tur att ge presidenten en möjlighet att utse en ny premiärminister. Den man som utses har 30 dagar till sitt förfogande, en period som kan förlängas en gång, för att presentera en ny majoritet.

Detta beslut har sin grund i de många samtal som presidenten de senaste veckorna haft med olika individer från hela samhället; politiker, civila, företrädare för kyrkor. Presidentens slutsats var att han med nuvarande parlament, inte kan lösa landets kritiska frågor, såsom den ekonomiska och social kris som befolkningen far illa av. Hans bedömning är att han hindras att lösa dessa frågor, av den tidigare presidentens grupp (FCC)! Men för att han skall kunna utse en ny premiärminister, som inte är ansluten till Kabila, måste den nuvarande premiärministern avgå och alla folkvalda i parlamentet måste överge Kabilas läger!

Presidenten vill alltså bilda en ny majoritetsgrupp, denna gång i samarbete mellan hans egen politiska grupp Cash, och något annat politiskt läger än den förre presidentens läger! Hur kommer han att lyckas med detta? Det ser nästan ut som att han tagit sig vatten över huvud. Kommer den tidigare presidenten verkligen att tillåta detta? Framtiden kommer att ge oss svaret. Redan nu har Jean-Pierre Bemba och Moïse Katumbi utlovat sitt stöd till presidenten, inte oväntat! FCC har meddelat att de helt ”förkastar” de slutsatser som presidenten dragit och att Cash får ta konsekvensen av att ha sagt upp samarbetet med FCC. De har också vädjat till den förre presidenten att ge uttryck för sin bedömning av detta.

Om presidenten inte får en ny majoritet att samarbeta med, kan han upplösa den aktuella nationalförsamlingen och utse nyval! Som kräver pengar! Frågan är förstås varifrån de pengarna skall komma!

Under dagen har anhängare av de två politiska grupperna, FCC och Cash, demonstrerat, protesterat och drabbat samman i närheten av parlamentsbyggnaden. Polis har ingripit för att skilja de två grupperna åt.

Faran kan anas, att det skall bli oroligheter i hela landet efter denna nyhet! Det är det minsta som behövs denna tid! Coronapandemin inverkar på hela samhället, regeringen möts inte till överläggningar och antalet Covid-19 fall ökar.

De närmaste dagarna kanske ger oss ledtrådar till vad som kommer att hända i framtiden?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.