tisdag 29 december 2020

Vad är farligare – polisen eller coronaviruset?

Sedan den 10 december, då ett valresultat visade att Tshisekedi avser att bryta sitt samarbete med den förre presidenten, pågår förhandlingar i det tysta! Vad detta kommer att resultera i, vet vi inte ännu!

Inom FCC, den förre presidentens grupp, uppstod ganska snart ett behov av att kunna utpeka en syndabock. Något som ju är ganska vanligt överallt! Den som utsågs som orsak till att valet gick med förlust, var den tidigare koordinatören, som avsattes. Dessutom tillsattes en krisgrupp! Denna grupp skall arbeta för en försoning mellan de två grupperna; den förre presidentens och den nuvarande presidentens. Men den förre presidenten har ännu inte offentligt reagerat på något sätt! Han deltar naturligtvis i de pågående samtalen och sedan ett dygn är gruppen samlad på hans privata egendom utanför Lubumbashi. Under denna samling skall framtiden för FCC planeras och stakas ut.

Inom Cash, den nuvarande presidentens grupp, pågår samtal med tidigare oppositionsledare. Så ägde i lördags ett samtal rum mellan Tshisekedi, Bemba och Katumbi! Ingen utöver de tre var närvarande i rummet, som var tillstängt för andra!

Presidenten har nu kallat guvernörerna från alla landets provinser till en konferens i Kinshasa. Ämnet: ”Styrelseformer för provinserna i dagen demokratiska läge, utmaningar och möjligheter”. Ett mycket aktuellt ämne, med tanke på vad som hänt och pågår i kulisserna!

FN:s Säkerhetsråd beslutade i början av december, att förlänga insatstiden i Kongo med ett år!

Coronaepidemin fortsätter att oroa Kongos befolkning. Antalet diagnostiserade ökar något varje dag och det är fortfarande 22 av de 26 provinserna som är berörda av smittan. Frågan är naturligtvis hur många oupptäckta fall det finns! Men – befolkningen i Kinshasa, anger att de har större rädsla inför poliserna än inför detta virus! Det framkommer i kontakter med vänner och kollegor i landet, att sjukdomen, Covid-19, är förenad med stigma! Det gör att de som får diagnosen, försöker hemlighålla detta. Och då frågar man sig naturligtvis, hur och om, detta bidrar till spridning av viruset! Ansvariga för hälsovårdsarbetet planerar att starta vaccination av befolkningen i Kinshasa i april månad. Under förutsättning att vaccin kan inhandlas!

Två dagar återstår av året 2020! Förhoppningsvis kommer inte något alarmerande att inträffa i Kongo! Folket borde få en chans att fira in det nya året med sina familjer och för dem som det är möjligt, ge nyårsgåvor! I Kongo delas inte julklappar ut, under julen går man i kyrkan! Med till nyår delas nyårsgåvor mellan familjemedlemmar och vänner.

Låt oss hoppas på en lugn avslutning av 2020 i Kongo!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.