måndag 14 december 2020

Presidentens framtidsplaner

Landets president höll idag sitt tal till nationen, inför Parlamentets två kamrar.

Han bekräftade att samarbetet med Kabila har upphört. ”Det ledde inte till de resultat som folket ville få, trots alla uppoffringar, ansträngningar och förödmjukelser vi utstått! Nu väntar bildandet av en regering på andra grunder än det samarbetet”!

Under de senaste dagarna har ett antal ledare för andra politiska partier meddelat att de nu vill samarbeta med Tshisekedi och inte längre med Kabila.

Han meddelade också att säkerhetsaspekten i landets östra delar fortsatt är ett bekymmer, men att han nu ser en insats som kan förändra detta! Samarbete med Frankrike har resulterat i att en ”krigsskola” skall byggas och utbildning av soldater skall påbörjas under 2021. Material och medel för offensiva insatser samt för strategiska åtgärder som skall avskräcka fienden, kommer att finnas tillgängliga för soldaterna.

Han uttryckte sin tacksamhet över att samarbetet med USA har återupptagits och även för de insatser som FN styrkan gör i landet.

FN:s biträdande generalsekreterare, Jean-Pierre Lacroix, anlände till Kinshasa i söndags. Under dagen har han samtalat med olika ledare för de politiska partierna. Det framgår inte om han även samtalat med presidenten.

Ännu har inte rapporterats om någon reaktion från Kabila, som svar på senaste dagarnas händelser! Kommer en sådan reaktion? Vad innebär den?

Det framstår inte som något självklart att detta kommer att leda till bättre levnadsvillkor för folket! Inte ens att de eventuella förändringarna kommer att gå fredligt tillväga!

Vi har all anledning att följa utvecklingen i Kongo!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.