onsdag 16 december 2020

Utegångsförbud till följd av vad?

Tisdag 15 december mötte FN:s vice generalsekreterare, Jean-Pierre Lacroix, Kongos president för samtal om landets situation. På agendan fanns bl.a. Covd-19 pandemin och den politiska utvecklingen. FN:s budskap är att en gradvis nedtrappning av FN trupper i Kongo kommer att ske. FN:s Säkerhetsråd skall uttala sig i frågan innan jul. Idag onsdag 16 december har Lacroix besökt östra Kongo, Goma och Pinga.

Idag har presidenten utlyst utegångsförbud, som träder ikraft fredag 18 december och gäller tills vidare mellan klockan 21 - 05. Anledning är de ökande siffrorna för nya fall av Covid-19. 22 av landets 26 provinser är berörda. I tisdags var antalet nya fall 345, varav 298 i Kinshasa. Även ytterligare restriktioner träder i kraft. Skolorna får börja sitt jullov tidigare, redan på fredag. Det är ännu inte bestämt när skolor och universitet åter öppnar för elever och studenter, max 10 personer får samlas och andra inskränkningar av rörelsefriheten. Dessa besluts togs efter sammanträde med president, hälsovårdsminister och ett antal andra ministrar. De som är ”konspiratoriska” undrar om det verkligen är nödvändigt och om besluten inte snarare är en följd av den politiska situationen!

Oron är stor hos vänner i Kinshasa, främst p.g.a. Covid-19. Den politiska utvecklingen tycks inte oroa, den är mest glädjande! Universitetsstudenterna får räkna med ytterligare ett läsår som blir söndertrasat. Deras studieresultat blir naturligtvis därefter. Det är oroande på sikt! Vad som ännu kan hända detta år, vet vi inte, vi kan bara fundera och undra!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.