fredag 6 februari 2015

Fotboll, Ebola, val och internet – livsavgörande frågor!

Leopardernas match mot Elefanterna i onsdags, 4 februari, gick inte bra för Leoparderna! Det var alltså Kongo som spelade mot Elfenbenskustens lag. Kongo förlorade! Onsdag eftermiddag var alla i Kinshasa uppsluppna, vinkade med landets flaggor och hade bråttom hem för att se matchen, övertygade om att Kongo skulle segra! När spelet var över, var Kinshasa som en ”ville morte”, en död stad, det uttryck som används för att beskriva situationen då alla strejkar. Det var absolut tyst på gatorna! En del invånare i Kinshasa ansåg sig veta varför de förlorade; landets president satt på läktaren! Det säger något om synen på landets ledare! Men på lördag hoppas kongoleserna vinna i matchen mot Ekvatorialguinea och få tredje plats i mästerskapen! På söndag går finalmatchen, mellan Ghana och Elfenbenskusten.

Efter att en viss nedgång i antalet nya fall av Ebola noterats, blev det vecka 5 ett steg bakåt: 124 nya fall rapporterades från Guinea (39 fall), Liberia (5 fall) och Sierra Leone (80 fall). Då det snart är regntid, ökar utmaningen. Regntiden gör det ännu svårare att nå isolerade områden och därför kan det medföra en ytterligare ökning av antalet fall. Vissa forskare har rapporterat att det virus som finns i området har muterat. Vad denna mutation innebär är ännu osäkert. Det minst önskade resultatet av mutationen, är att viruset kan överföras som luftburen smitta. Detta skulle ju markant öka virusets förmåga och medföra en ännu större utmaning för hälsovårdspersonalen. Totalt har 22 460 fall rapporterats, varav 8966 har dött.

FN:s speciella sändebud i Kongo, Martin Kobler, deklarerade i en konferens, som FN arrangerade i Kinshasa i onsdags, att det internationella samfundet nu väntar sig att få se en kalender för landets val. Han tillade att detta är ett villkor för bidrag till finansieringen. Redan i juni 2014, påpekade EU:s representant i Kongo, att en komplett valkalender måste presenteras inom kort. Hittills har endast kalendrar för de val som äger rum 2015 presenterats, men inte den som gäller presidentvalet 2016.

Regeringens talesman informerade vid en presskonferens igår, att SMS och den mobila internetfunktionen, ”inom kort” kommer att vara i funktion igen. Nyss kom informationen att telekommunikatörerna meddelat sina abonnenter att SMS kommer att var i funktion från söndag (8/2) och mobilt internet från måndag (9/2).

I den komplicerade situation som råder gällande landets politik, är det lätt att förstå människornas entusiasm inför fotbollsmatcher! Det inser även jag! Men frågan är fortfarande aktuell; när kommer SMS och mobilt internet att vara i funktion? Ett löfte är ingen garanti!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.