söndag 8 februari 2015

Glädje över fotboll och SMS, andra frågor saknar svar!

Kongo fick igår kväll tredje platsen i de afrikanska mästerskapen i fotboll, då Leoparderna vann över Ekvatorialguineas lag! Glädjen var stor!! I Kinshasa var inte glädjeyttringarna lika stora som då de vann i matchen mot Republiken Kongo. Men man ser en förklaring till segern; landets president hade åkt hem och satt inte på läktaren! Gårdagens placering är samma som 1998, då de spelade mot Burkina Faso. Eftersom motståndaren, Ekvatorialguinea, betedde sig ”aggressivt” i torsdags då de spelade mot Ghana, hade man hotat med att lördagens match skulle gå inför tomma läktare. Så blev det inte, men laget får istället böta USD 100000! Ikväll går matchen mellan Ghana och Elfenbenskusten och fotbollsintresserade kongoleser följer också den matchen!

Sedan midnatt fungerar den mobila internetfunktionen, SMS och WhatsApp. Telekommunikatörerna fick, från statens representant, ett meddelande med instruktioner och restriktioner. Facebook och Twitter fungerar fortfarande inte, det ingick i restriktionsanvisningarna att de tjänsterna fortsatt skall vara blockerade! Studenter och affärsmän är alla upprörda över de hinder som denna blockering medför! Landets gör stora ekonomiska förluster p.g.a. att dessa kontaktmöjligheter är blockerade.

De livsavgörande frågorna för Kongo väntar ännu på sina svar! En del av möjligheterna till kontakt med omvärlden är fortfarande blockerade. Valet, främst presidentvalet 2016, är ännu mycket oklart. Kongoleserna väntar ännu på nästa drag av landets president. De är luttrade och har inte det förtroendet för makten, att de vågar lite på att konstitutionen kommer att följas.

I Kongos inland tillkommer ytterligare telekommunikatörer; på Semendua finns nu inte bara Orange, men även Vodacom och inom några veckor kommer ytterligare ett företag att öppna verksamhet där. Då jag tänker på hur det var på 70-talet, inser jag att det hänt mycket i Zaire – Kongo sen dess! Då fanns bara kortvågsradion för kontakt mellan missionsstationerna. Ville någon kontakta Sverige, var den enda möjligheten att bege sig till Kinshasa, beställa ett samtal på postkontoret och vänta, ibland upp till 8 timmar, innan samtalet kopplades!

En utveckling är på gång! Låt oss hoppas att det blir till största del en positiv utveckling!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.