söndag 11 november 2018

Hur blir det nu?? Ebola och en oppositionskandidat!

Den 7 november besökte WHO:s generaldirektör, FN:s general för fredsbevarande insatser och Kongos hälsovårdsminister Beni i nordöstra Kongo. Syftet var att få en gemensam bild av situationen och Ebola epidemin. Efter besöket rapporterade de till Kongos premiärminister. De mötte och samtalade med hälsovårdspersonal i området och fick alltså själva höra om arbetets utmaningar och svårigheter. FN gruppen, MONUSCO, i Kongo, har gjort stora insatser i området och kunnat bidra till att de beväpnade grupperna inte fått för stora utrymmen! WHO:s generaldirektör bedömer att man hittills kunnat hindra en spridning av epidemin till grannländerna är ett uttryck för arbetets kvalité. Han menar också att de goda resultaten hittills, ger förhoppning om att epidemin kommer att besegras! Den 9 november var antalet registrerade fall 326, varav 210 har dött. Därmed har denna epidemi drabbat flera än den hittills största i Kongos historia, den i Yambuku 1976, då 318 fall registrerades varav 280 dog. Läget är naturligtvis allvarligt. Det har nu påbörjats vaccinering av hälsovårdspersonal i Uganda, i det område som gränsar till Beni. Ett uttryck för att WHO samarbetar med Ugandas hälsovårdsansvariga och att allt görs för att förhindra en regional spridning.

Företrädare, chefer, för sju oppositionspartier i Kongo, satt isolerade i går i Geneve, med syftet att de skulle komma överens om en representant för dem alla! En utsedd att företräda dem i presidentvalet och eventuellt bli den som tar över efter president Kabila efter valet den 23 december! Klocka två i natt avslutades samtalen, utan en överenskommelse! Samtalen har därefter återupptagits och pågått sedan kl 11 idag. Nu inväntar alla någon form av rapport och presentation av en gemensam presidentkandidat! Mötet och samtalen finansieras av Kofi Annans stiftelse.

Och nu – vid 18 tiden tillkännagavs ”namnet” i en presskonferens; det är Martin Fayulu, som är den gemensamma presidentkandidaten. Han är 62 år gammal, ledare för oppositionspartiet Engagement pour la Citoyenneté et le Développement (ECiDé), affärsman och har studerat, bl.a. ekonomi, vid universitet i Paris och San Fransisco. Han är också riksdagsledamot.

Så får vi se vad detta beslut medför !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.