torsdag 1 november 2018

En oviss framtid

De senaste siffrorna gällande Ebola epidemin i nordöstra Kongo, från den 30 oktober; totalt 279 fall, varav 179 döda. Antalet diagnostiserade fall stiger varje dag. Då WHO:s krisgrupp sammanträdde den 17 oktober, fastställdes att epidemin inte är en fara ur internationellt perspektiv, men ur regionalt perspektiv en stor fara. Risken för smittspridning till grannländerna är stor. Det är fortsatt förenat med stora risker för hälsovårdspersonalen att utföra sitt uppdrag! Det händer gång på gång att de inte kan arbeta, p.g.a. att beväpnade grupper gör sina räder i de berörda byarna. I tisdags, den 30 oktober, uttalades sig FN:s Säkerhetsråd och uppmanade alla beväpnade grupper i området att upphöra med sina aktiviteter. Den stora frågan är ju hur mycket dessa grupper bryr sig om FN:s Säkerhetsråd!? Risken är stor att det inte kommer att ha någon effekt över huvud taget.

Fredag den 26 oktober protesterade oppositionen i huvudstaden och större städer i landet, främst mot den s.k. röstningsmaskinen. Det genomfördes ett antal protestmarscher, som i stort sett gick lugnt tillväga och utan alltför stora ingrepp från polis och militär. Dagen därpå, lördag 30 oktober, samlades anhängare till FCC (= Front Commun pour le Congo) och Shadary, utsedd av sittande presidenten till sin efterträdare, på Stade Raphaël i Kinshasa. Det blev en uppvisning av stora mått! Guvernörer från de flesta av landets provinser fanns på plats, för att visa sin ställning i valfrågan!

Situationen är svårbedömd, trots att vissa opinionsundersökningar visar på att flertalet kongoleser har ett större förtroende för Felix Tshisekedi (36 %) och för Vital Kamerhe (17 %) än för Shadary (16 %) är det mycket ovisst om oppositionen kommer att vinna valet!! FCC förnekar den undersökningen och menar att den är ”styrd” av motståndare till Kabila och därför är den inte tillförlitlig. Det troliga är väl att FCC kommer att gå segrande genom valet – med stöd från sittande president och ”andra”. Skall vi våga tro något annat??

Kongoleser tycks vara uppgivna! ”Vem skall ta oss upp ur detta mörka hål?? Vad kan vi göra?? Hur skall vår och våra barns framtid bli??”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.