tisdag 8 maj 2018

Ny Ebola epidemi och fortsatt allvarligt hälsoläge !

Så har det hänt igen: Kongo har fått ett nytt utbrott av Ebola viruset! Denna gång i Equateur provinsen, i Bikoro hälsozon, intill Lac Ntomba. Området ligger mellan Mbandaka (i Equateurprovinsen) och Inongo (i Mai Ndombe provinsen). Det område i hälsozonen där dessa fall diagnostiserats heter Ikoko Impenge och bör vara den plats där svensken E.V. Sjöblom arbetade i slutet av 1800 talet och början av 1900 talet och avslöjade de brutala metoder, som belgarna använde för att få fram elfenben och andra varor!

Detta är den nionde Ebola epidemin i Kongo, efter att viruset upptäcktes på Kongos mark 1976. Av 21 upptäckta fall har 17 dött, alltså 85 % av fallen har dött. Efter att dessa fall upptäcktes den 3 maj, har inga nya fall identifierats. Ett team med personal från Hälsovårdsministeriet, WHO och MSF (=Läkare utan gränser), har tagit sig till området för att ge stöd till den lokala hälsovårdspersonalen.

Blodprover sänds till ett laboratorium i Kinshasa för undersökning och bekräftelse av vilket virus det handlar om. Prov har tagits av fem misstänkta fall och av dessa har två bekräftats vara Ebola. Liksom vid tidigare epidemier arbetar man med information till befolkningen och undervisning om hur man kan undvika smitta. Arbetet fortsätter och området kommer att ligga under hård bevakning till dess att man kan blåsa faran över.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, har riktat sig till Joseph Kabila, Kongos president med en hälsning. Han skall enligt planen besöka Kongo i juli månad, men har redan nu uppmanat presidenten att ta bort förbudet mot offentliga demonstrationer! Han anger att detta skulle frigöra ett politiskt utrymme, ge folket rätt att fritt uttrycka sina mänskliga rättigheter och öka förtroendet inför de planerade valen i december. För några veckor sedan gav regeringen oppositionen rätt att demonstrera, men Guterres anser alltså att även folket måste få denna rätt.

Situationen i Kongo är fortsatt krisartad och otydlig! Många frågar sig om val verkligen kommer att äga rum! Osäkerheten är stor. Landets hälsoläge är ytterst allvarligt! Ur politisk, säkerhets och sjukdoms synpunkt. Alla delarna påverkar varandra och försämras ständigt. Sjukdomsaspekten är kanske den som är lättast att påverka, för stunden! Men effekt på sikt är svårt att bedöma! För en bra hälsovårds effekt på sikt krävs förbättrad politisk och säkerhets situation. Något som många idag inte vågar tro på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.