onsdag 16 maj 2018

Ebola och val i Kongo

Ebolaepidemin i Kongo följs noggrant av WHO. Det rapporteras nu att det rör sig om två bekräftade fall, 20 troliga (varav 18 har dött) och 17 misstänkta fall. Alla dessa är i Bikoro hälsozon. Idag anges också att två misstänkta fall finns i Mbandaka, Equateur provinsens huvudstad, ca 150 km från Bikoro. Även i provinsen Haut-Uélé rapporteras idag om ett misstänkt fall och befolkningen befinner sig i panik!

WHO:s generaldirektör, dr Tedros, besökte idag Kongo. Först en visit hos landets president, tillsammans med hälsovårdsministern. Därefter besök i Bikoro. Dr Tedros lovordar Kongos regering för snabb respons och snabba åtgärder!

WFP (World Food Programme) har bidragit med flygplan som garanterar flygningar Kinshasa – Mbandaka – Bikoro, 6 dagar/vecka för transport av personal och material. Röda Korset, UNICEF, Läkare utan gränser och många andra hjälporganisationer bidrar till den insats som pågår. Även hälsovårdspersonal i Mai Ndombe provinsen berörs av arbetet.

Beräknad kostnad för alla insatser under kommande tre månader är ca 250 miljoner kronor.
Idag levererades 5400 doser vaccin till Kinshasa. Dessa doser skall ges i Bikoro området för att förhindra spridning av sjukdomen.

Att läsa om denna epidemi och de kostnader det medför att bekämpa den, bekräftar för mig värdet i alla förebyggande insatser som pågår i olika delar av Kongo. De insatserna är mindre kostsamma och bidrar på sikt till förbättrad hälsosituation för de områden som berörs. I de insatserna ingår också undervisning av befolkningen om hur de kan skydda sig mot olika infektioner. Förhoppningen är att vi skall kunna fortsätta med dessa förebyggande insatser!

Nyheter om det planerade valet och planering inför den 23 december sipprar ibland ut i media. Någon har nyligen bedömt att alla faktorer är samlade för att det inte skall genomföras ett val den 23 december! Om 7 månader är vi närmare den dagen och kan ana hur det verkligen blir!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.