söndag 26 november 2017

ECC:s nye ledare och Kinshasas guvernör har uttalat sig!

Igår, lördag 25 november, installerades den nye ledaren för ECC, Kristi kyrka i Kongo. Det är teologen och pastorn André Bokundoa Bolikabe, som har sin samfundstillhörighet i baptistsamfundet Communauté Baptiste du Fleuve Congo, CBFC. Det samfundet har sitt ursprung i det arbete som brittiska baptistmissionärer startade utmed Kongofloden en gång i tiden. Han valdes den 19 augusti och är idag ECC:s tredje ledare, efter Bokeleale och Marini. I sitt inledningstal lovade han att stärka den protestantiska identiteten och att bekämpa de konflikter som tär på samhällets basala grunder.

ECC:s kyrkomöte ägde rum 21 – 23 november i Kinshasa. Mötets verkställande utskott uppmanade landets president, att lyssna in de olika krav som befolkningen ger uttryck för, att finna lösningar på de konflikter som så tydligt separerar olika partier, att på alla sätt respektera landets konstitution och att följa Sylvesteröverenskommelsen! ECC uppmanar också landets president att se till att armé, polis och säkerhetsansvariga verkligen är i folkets tjänst och att se till att alla kongoleser kan leva i frihet och i säkerhet. Uppmaningarna och rekommendationerna till presidenten tillkännagavs idag, söndag den 26 november. Presidenten uppmanades att garantera landets enhet och säkerhet. Ytterligare rekommendationer fanns med i rapporten, till den nationella valkommittén och till parlamentet, rörande valprocessen och utbetalning av löner till statsanställda.

Kinshasas guvernör har idag förbjudit de planerade fredsmarscherna den kommande veckan. Tisdag 28 november har regerings- och president trogna planerat en marsch och torsdag 30 november har oppositionen planerat en marsch. Det framstår som märkligt att ett förbud mot befolkningens rätt och vilja att ge uttryck för sin syn på det politiska livet, kommer nu, trots allas betoning av att folkets rättigheter inte får tystas. En av företrädarna för oppositionen har idag uppmanat folket att ändå marschera på torsdag och uttrycka krav på att val skall äga rum senast 31 december 2017, men också om det inte sker val innan 2018, att det blir en övergångsperiod utan Kabila, fram till dess att val ordnas!

Vad kommer att hända denna vecka?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.