måndag 6 november 2017

Presidentval ?!

Så har det äntligen kommit ett datum för val av president; 23 december 2018! Den 12 januari 2019 skall ny president installeras på posten.

Den ”oberoende” nationella valkommittén, senarelade presentation av datum i det oändliga! För en vecka sen sades att i slutet av den veckan skulle det ges information om datum, lördag kväll rapporterades att ”man inte är klar med förhandlingarna, datum presenteras senare”! Men så igår, söndag kväll 5 november, kom beskedet! Efter att under lång tid sagt att det inte skulle gå att ordna val förrän tidigast 2019, utsatte bl.a. USA:s FN ambassadör landet för påtryckning; ”om val inte ordnas under 2018, stryps alla utländska bidrag”.

Men att val skall ske först i december 2018, ger den sittande presidenten nästan två års tillägg av sin presidenttid, något som oppositionen nu inte accepterar. Det hörs signaler om att man uppmanar till protester, till civil olydnad och att man inte vill tillåta detta. En av representanterna för oppositionen, Felix Tshisekedi, säger att detta är att våldföra sig på konstitutionen. Alla som är för detta senareläggande av presidentval anger att beslutet respekterar Sylvesteröverens-kommelsen, medan alla som är emot beslutet, anger att det inte respekterar den överenskommelsen! Katolska kyrkan har ännu inte uttalat sig officiellt om detta beslut, men har tidigare sagt, att valkommittén hade kunnat göra ett bättre arbete för att hantera valfrågan.

Söndag kväll, 5 november, var alla oppositionsledare samlade till överläggningar. Ännu har inget rapporterats efter dessa förhandlingar. Flera ambassader i Kinshasa har uppmanat sina landsmän till uppmärksamhet och försiktighet i huvudstaden, efter att datum för val angavs.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv