måndag 18 december 2017

Kyrkklockornas budskap

Katolska kyrkans företrädare har uppmanat präster och medlemmar att med hjälp av kyrkklockor, visselpipor, vuvuzelas, signalhorn och kastrullock ge uttryck för att det är tid att tillämpa Sylvesteröverenskommelsen. Innan den uppmaningen kom, hade prästerna uppmanat Kabila att informera landet, att han inte tänker ställa upp i nästa presidentval. Detta har inte skett och därför har nu dessa klockor fått träda in och protestera.

Varje morgon efter morgonmässan kommer en bön för nationen att läsas och därefter en hälsning från biskoparna. Varje torsdag kl 21 kommer klockorna att ringa under 15 minuter från huvudstadens alla kyrkor, samtidigt som medlemmarna uppmanas att bidra med olika blåsljud. Detta startade torsdag den 14 december och på torsdag 21 december förväntas samma orkester agera. Förra torsdagen var inte kyrkorna helt samspelta, en del spelade klockspelet kl 18 istället för kl 21. Orsak; lagen skall följas och stadens guvernör hade påtalat att det var olagligt att ”föra oväsen” så sent som kl 21 på kvällen….

De katolska ledarna vill speciellt lyfta att makten nu skall delas mellan oppositionen och presidentens majoritetsparti fram till att val kommer att hållas. Nu anges att presidentval kommer att ske den 23 december 2018. Folket tolkar detta som att de nu kan ge uttryck för att presidenten inte längre har någon makt efter den 31 december 2017.

Det som tillkommit inför morgondagen, tisdag den 19 december, är att oppositionen utlöst en marsch, för att ge uttryck för att Kabila bör avgå. Alla skolor, universitet och arbetsplatser i Kinshasa räknas att vara stängda och alla stannar hemma, utom de som skall marschera!

Det är tydligt att det pågår planering från sittande presidentens sida, så att han kan sitta kvar på sin post, även efter den 23 december 2018. Missnöjet växer och vad som kommer att hända den 31 december 2017 kan ingen veta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.