torsdag 28 september 2017

Befrielsekrig eller tillämpning av Sylvesteröverenskommelsen??

Yakutumba, ledare för maï-maï milisen i östra Kongo, har försökt inta staden Uvira sedan i onsdags och striderna fortsatte idag. Yakutumba, som ursprungligen kommer från Fizi i SydKivu, lämnade Kongos armé 2007 och gick då in i rollen som milisledare. Han uppger nu att han leder en grupp på ca 10 000 man, spridda i Syd Kivu och Maniema. Han uppger att han leder ett ”befrielsekrig, ett heligt krig mot dagens regim” och kan inta Kinshasa efter ca två månaders marsch, för att få Kabila regeringen att falla! Bedömare anser att hans soldater inte är så många, men de förvånas också över hans taktik i denna attack. I grunden finns CNPSC (=la Coalition nationale du peuple pour la souveraineté du Congo). Attackerna kom initialt landvägen och idag anges att fyra båtar på Tanganyika sjön deltog i försöket. Det är okänt varifrån båtarna kom! Regeringstrupper har tillsammans med FN grupper kunnat slå tillbaka attackerna. Under torsdagens eftermiddag kunde enstaka skottlossning fortfarande höras i Uvira. Befolkningen började lämna sina hem sent på eftermiddagen efter att ha hållit sig inlåsta och inte vågat gå ut. Elavbrott och ett totalt lamslaget samhälle var resultat av denna attack! Människorna är rädda, men det rapporteras att alla är tacksamma för regeringstrupper och FN soldaternas insats!

Moïse Katumbi, som framstår som Joseph Kabilas ärkefiende, uttalade sig häromdagen och hotade med att om val inte ordnas innan 31 december, kommer retade folkmassor att tvinga Kabila att lämna sin post. Regeringens talesman, Lambert Mende, har uttalat sig och uttryckt starka tvivel över att befolkningen skulle vara så naiv som Moïse Katumbi tycks tro! ”Jag tror inte att det kommer att bli några protester”, anser den regeringstrogne mannen!

Katolska kyrkans talespersoner i Kongo, försöker påverka olika institutioner i Europa och informerar om Kongos situation och folkets behov. En utvald grupp besöker nu Europa. De betonar att detta inte är en ny ”förhandlingsomgång”, men ett uttryck för deras löfte att vaka över och inte överge Kongos befolkning. Generalsekreteraren Nshole, som leder den katolska biskopsgruppen, anger att Sylvesteröverenskommelsen är den enda vägen för att landet skall kunna gå vidare ur den kris som nu råder. ”Vi vet alla att överenskommelsen inte respekteras av landets ledare och vi vill, med våra insatser bidra till att den respekteras och tillämpas”.

Landets president har inför FN:s generalförsamling sagt att FN trupperna inte behövs längre! Hans ministrar anger att valet kommer att ske utan utländsk inblandning. Det behövs inte mycket fantasi, för att förstå hur situationen skulle bli för befolkningen, om detta blev en verklighet! Inga FN soldater, ingen utländsk närvaro! För 20 år sedan sade en militär att han skulle ta sig från östra Kongo till Kinshasa, med sina soldater, för att avsätta Mobutu. Ingen trodde att detta skulle kunna realiseras. Men – det blev så! Man måste fråga sig, vad Yakutumbas utfall kan leda till!

Osäkerheten tycks öka i landet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.