onsdag 25 maj 2016

Fredsmarsch, oppositionens försök och livets gång

Kongo är det intensiva landet, där allt händer samtidigt! ”Vi har varken fred eller krig”, säger en vän. Några av invånarna blundar för situationen, andra försöker ta initiativ och en grupp tittar på och är lättmobiliserade, både av regering och opposition!

Imorgon, torsdag 26 maj, ordnas en Fredsmarsch i Kinshasa, i alla andra städer och provinser är den förbjuden! Två budskap: 1) Protestera mot Högsta domstolens beslut för två veckor sen, att president Kabila förblir landets president, utöver sin mandattid, om inget val ordnas så att ny president utses! 2) Protestera mot massakern i Benin i början av maj månad. Oppositionen informerar inför marschen; ”Vi vill gå tillsammans med landets ledare, för att skapa fred! Regeringen bör skicka militärer, vapen och tårgas till Benin för att bekämpa terrorister”! Hur torsdagens marsch skall genomföras och vilket resultat den kommer att ge, vet vi något om imorgon kväll.

Oppositionen för en svår kamp mot landets ledare. Förberedelser för morgondagens marsch, har gett makten anledning att häkta, arrestera och tortera oppositionens företrädare. I måndags togs nio representanter för oppositionen i Matadi till en utfrågning och sju arresterades! En presidentkandidat, ex guvernör, har häktats och åtalas för att störa landets säkerhet genom olika åtgärder. Han nekar till anklagelserna och har en belgisk advokat till sitt försvar.

EU har påtalat att landets instabilitet synliggörs genom den totala avsaknaden av valkalender. USA och Storbritannien har uttryckt oro för Kongos framtid p.g.a. svårigheten att planera val.

Flera fall av Gula febern har diagnostiserats och bekräftats via laboratorietester, sedan slutet av februari månad. Smittan bedöms komma från Angola och fallen i Kongo finns alltså i provinser liggande nära Angola. Det rör sig om Kongo Central, södra Bandundu provinsen och Kinshasa. Totalt 48 fall har identifierats i åldrarna 8 – 52 år och det rör sig främst om män. En vaccinationskampanj startar imorgon, 26 maj och skall pågå i 10 dagar. 2 200 000 doser finns tillgängliga. Situationen är naturligtvis allvarlig och WHO är inkopplat i kartläggning och planering av bekämpningen. Ännu anses det inte vara en internationell säkerhetsfara. Denna smitta, tillsammans med Zika viruset, som kan komma att beröra även Kongo, ökar landets sårbarhet.

Under denna period med ”varken fred eller krig”, osäkerhet och virussjukdomar, lever människor sitt dagliga liv. Alla försöker överleva och klara sin vardag. En kvinna, vars man ligger döende, gråter ohejdat, de har inga egna barn och hennes framtid ser mycket svår ut. En läkare försöker ta sig fram till avlägsna hälsocentraler för att möta patienter och ge råd till sjukvårdare. En lärare gör sitt bästa i det klassrum som ser ut som en lerhydda med total avsaknad av det vi bedömer skall finnas i en skola. Stora delar av befolkningen bryr sig knappt om politik och valförberedelser! Landets framtid? Vem tar ansvar?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.