fredag 27 maj 2016

Rapporter om gårdagens marsch

Nu kommer olika rapporteringar om gårdagens fredsmarsch! Ett vanligt förekommande fenomen, då opposition och regeringsmakt skall rapportera om en händelse. Enligt oppositionen deltog ca 200 000, enligt polisen knappt 2000! En tydlig skillnad!
Oppositionen anger att i Kinshasa var trafiken minimal och alla affärer stängda, vilket tas som bevis för manifestationens inverkan på det dagliga livet. Kraftigaste konfrontationer blev det i Goma, med två döda, sex skadade och ett tiotal arresterade. Men även i Butembo utbröt våldshandlingar och en ung student dödades av en lastbil i den oreda som uppstod då polisen skulle skingra demonstranterna.

En ny marsch är planerad för denna fredag 27 maj. Nu i protest mot avsaknad av elektricitet. Enligt landets konstitution, har alla medborgare rätt till elektricitet! Hittills har inget hinder framförts mot dagens marsch.

Oppositionens representanter skräder inte orden: Rädsla finns inte längre; herr Kabila, som alla, måste respektera konstitutionen; vi är inte som flugor som på ett infall, kan dödas (relaterande till massakern i Benin); herr Kabila måste avgå, val måste utlysas senast 19 september annars startar ”Operationen rensa ut herr Kabila”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.