lördag 30 april 2016

Valborg, en brasa och tankarnas gång

Vi vill gärna värma oss då vi skall sjunga in våren. Och med tanke på utetemperaturen är det ju inte konstigt! Brasan blir en värmekälla och leder vår tankar, som allt levande gör, liksom att njuta av havet med vågor och brus. För min del, går tankarna till möten med människor vid brasor i Kongo, antingen privat brasa eller en brasa arrangerad av en kyrka. Sena kvällsmöten, som pågår nästan hela natten var vanligt på landsbygden. Då var det viktigt att sitta så nära elden som möjligt, annars blev det kallt på småtimmarna! Längre ut i periferin, på avstånd från den värmande elden, var det svårare att vara uppmärksam på talaren och en del av deltagarna tappade intresset.

Men vad händer i Kongo idag? Nyhetsförmedlingen om Kongo är som vanligt mycket minimal i Sverige. Internationell media presterar inte så mycket mera. Men kongolesisk media är så mycket mer detaljerad! Detaljer som gör att det väsentliga ibland går förlorat.

Kongo är ett av de länder i Afrika, som egentligen skulle få en nyvald president i år. Den sittande presidentens mandattid är snart utgången. Men det är uppenbarligen svårt att lämna den maktposition som tillfaller en president. Grannländer har fått uppleva hur presidenter skickligt hanterat situationen och sitter kvar efter genomfört val. Det kongolesiska folket vill inte ha denna utveckling. Nuvarande presidentens mandat kommer till ”sista datum” den 27 november i år. Innan dess bör val hållas. Diskussioner om hur detta skall vara genomförbart pågår och har pågått en längre tid! Utländska samarbetspartners, USA och Belgien, har på olika sätt tydligt uttryckt sin syn och villkorat fortsatt stöd. Oppositionen protesterar, missnöjesyttringar tar sig enormt stora uttryck eller sker i det tysta. ”Vi har varken fred eller krig”, är den kommentar jag ofta får från vänner i Kongo.

En situation som denna, ger möjligheter för oärliga initiativ och oseriöst arbete. Det som tidigare var ett ganska vanligt förekommande problem, får nu större utrymme och resultatet blir synbart på samhällets alla nivåer. Den som har en befattning, har lika svårt att lämna den som landets president har att lämna sin post. Tjuvar och banditer har alla chanser att skapa sig förmögenheter. Exempelvis tjuvskytte av elefanter och andra vilda djur i det inre av landet. Under den gångna veckan fick vi exempelvis höra om en svensk, som blivit skadad av tjuvskyttar i Kongo.

Kenyas president tänder i dag den kanske största elden denna Valborg. Brasan består av 105 ton elfenben och 1,35 ton noshörningshorn! Värdet på dessa ton, främst i Kina och Vietnam, motsvarar 1,5 miljarder kronor! Tjuvjägares byten. Risken är stor att dessa djur kommer att utrotas om tjuvjakten inte stoppas. ”I protest mot tjuvjakt och för att visa att det är de levande djuren som har värde, inte betar och horn, eldar vi upp allt”, enligt ansvarig för djurskyddet i Kenya.

Värdet av kontakter med omvärlden, av samarbetspartners och vänners omsorg och intresse för arbetsuppgifter, kan inte nog understrykas i denna situation. En värmande brasa – innebär inte självklart det stöd som behövs, det krävs mera än så! Att ha någon att sända frågor till, att ha någon som frågar varför resultatet ser ut som det gör, att ha en kontakt som alltid finns tillgänglig, med goda råd och frågor då något misslyckats. Det gör att det finns möjlighet att vända den inriktning som landet nu har. Så enkelt och så svårt kan det vara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.