torsdag 26 maj 2016

Dagens fredsmarsch

Igår meddelades att oppositionen fått tillstånd att marschera i Kinshasa, men inte i andra städer. Trots avsaknad av tillstånd försökte representanter för oppositionen att genomföra en fredsmarsch i ett antal städer i landet. I Kinshasa planerades marschen börja klockan 10, men först vid 11.30 tiden var alla samlade.

Ute i landet, i Benin, Goma, Bunia, Kalemie och Moba, stoppade polis marschen. I Lubumbashi inväntade deltagarna en ledare, som uteblev och marschen startade inte. Även i Mbandaka, Kisangani och Goma startade marschen, men avbröts av polis. I Goma rapporteras två dödsfall, en polis och en deltagare i marschen.

I Kinshasa fanns ca 1000 deltagare vid starten och leden fylldes på hela vägen. Polis och militär var utposterade och det hela gick initialt lugnt tillväga. Men då marschens deltagare närmade sig avenue 24 novembre, slog polisen till. Orsaken sades vara att marschen inte gick den utlovade vägen, deltagarna följde en egen rutt, som de inte skall ha fått tillstånd till igår.
Det blev en konfrontation med tårgas och stenkastning. Marschens deltagare skingrades!

Denna information om hur marschen avslutades i Kinshasa, finns för närvarande på fransk medias hemsida, men inte på den kongolesiska nyhetssidan! En kollega i Kinshasa har bekräftat att det varit konfrontationer mellan polis och representanter från oppositionen i Kinshasa. Kollegan och många andra, valde att inte ta sig in till stan idag. Erfarenheten låg till grund för det beslutet. Nu får vi invänta ytterligare information om situationen i Kongo.

Kollegan säger till sist: "Be för oss! Vi går nu in i en mycket turbulent period, som vi hade önskat kunna undvika"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.