onsdag 17 februari 2016

Leopardernas återkomst

Kongo vann de afrikanska mästerskapen i fotboll, som i år spelades i Kigali, Rwanda! Finalen spelades den 7 februari mot Mali och Kongo vann med 3 – 0. Då Kongos lag, Leoparderna, återvände med flyg till Goma, togs de emot med stor glädje och stora folkmassor. Detta ägde rum igår, den dag då oppositionen uppmanat till ”Ville morte”. Företrädare för oppositionen anger att Leopardernas återkomst till Goma var strategiskt planerat av regeringsföreträdare, för att sabotera oppositionens agerande. Då Leoparderna tidigare i år gratulerades av presidenten i Kinshasa, fick de inte bara hans gratulationer i ord. Varje spelare fick en summa på USD 30000 och en Toyota jeep till ett värde av USD 70000!

Gårdagens ”Ville morte” blev ett exempel på hur olika en händelse kan beskrivas. Enligt oppositionen följde kongoleserna uppmaningen och stannade hemma. Enligt regeringens företrädare, var det ett fåtal som följde uppmaningen och befolkningen gratulerades till att inte låta sig uppviglas av oppositionen! Det har dock rapporterats om att ett flertal personer från oppositionen hotades och arresterades i går och att 12 personer inte hade frigivits igår kväll. Detta skedde i Kinshasa, men även på andra platser, som Goma, Uvira och Matadi. Så rapporteras det även om att höga statstjänstemän utövat press på sina medarbetare och hotat med straff om de inte kom till arbetet. På orter i landet har statens representanter utövat press på affärsinnehavare och tvingat dem att öppna affären.

Igår öppnades också gränsen mellan Goma och Rwanda. Den har sedan 2013 varit stängd mellan klockan 18.00 – 06.00, nu är den öppen dygnet runt. Detta förklaras med det stora stöd som befolkningen i Goma och Nord Kivu utgjort för Leoparderna! Och att segerpokalen är en fredspokal, alltså behövs ingen stängd gräns längre!

Om man multiplicerar värdet av presidentens gåva till Leoparderna med 23, det antal som ingick i laget, blir det en ansenlig summa. Vi får hoppas att inga andra, vare sig personer eller arbetsinsatser, blev lidande p.g.a. en förlust motsvarande ca 20 miljoner kronor! Man undrar!

Presidentens löfte i december 2015, om att val och dialog skall ske i äkta kongolesisk anda, tycks nu bekräftas, i både smått och stort!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.