tisdag 22 december 2015

En presidents löfte

För en dryg vecka sen talade Kongos president till nationen. Talet hölls inför hela parlamentet och han gav uttryck för sin syn och bedömning av landets tillstånd. Han lyfte det han bedömde var positivt, exempelvis att landet 2014 uppgraderats av UNDP, så att HDI index steg till plats 176 av 188, att jämföra med plats 186 2013. (Det kan nämnas att preliminära siffror för 2015 visar att platserna 176 – 188 är oförändrade). Man kan naturligtvis undra om den förbättrade positionen enbart är Kongos förtjänst? Beräknad livslängd är förbättrad, men för övrigt är det osäkert vad Kongo utfört. Det är kanske snarare så att de länder som fått en försämrad position, främst blivit degraderade p.g.a. att de under året varit drabbade av Ebola och strider av olika anledningar.

Efter att ha nämnt det positiva med förbättrat HDI index, lyfte presidenten betydelsen av den dialog han inbjudit till. Att inte delta i dialogen är en komplott mot republiken och nationen.

I sitt tal framhöll han också att det är vare sig FN, öst eller väst som kan lösa landets problem. ”Det är bara vi själva som i dialog mellan kongoleser kan lösa Kongos problem”. Han lovade också att dialogen och valen nästa år skall ske i ”äkta kongolesisk anda”. Det är kanske inte ett övertygande löfte? ”Äkta kongolesisk anda” kan tolkas på olika sätt!

Samtidigt som presidenten höll sitt tal var många av huvudstadens invånare utan elektricitet, i de fattigaste delarna var gator och öppna platser under vattennivå p.g.a. kraftiga regn och dåligt utbyggda avloppssystem. I andra delar av landet utsattes många kvinnor och barn för övergrepp, människor dog i brist på läkare och mediciner och många unga hade ingen sysselsättning eftersom de aldrig fick möjlighet att studera.

Kongos president kommer sannolikt att följa den modell som hans kollegor i grannländerna tillämpat. Den modellen leder till möjligheten att behålla presidentposten utöver den tid som konstitutionen anger. En ”äkta kongolesisk anda” kan leda honom på den vägen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.