tisdag 23 juni 2015

Presidenters personliga behov i motsats till befolkningens

För några månader sedan, informerade Rwandas president sin befolkning om att han räknar med att bli vald till en tredje mandatperiod, trots att konstitutionen inte tillåter detta. Omkring 3,6 miljoner, ca halva befolkningen, har nu uttalat sig i frågan och uppmanat parlamentet att ändra konstitutionen, så att presidenten kan bli vald för en tredje period! Nyligen var ett av de politiska partierna samlade och ordföranden rapporterar att partiet inte tror att presidenten kommer att ändra något, men endast fortsätta att arbeta för socio ekonomisk utveckling, för att bevara säkerhet och utöva ett gott ledarskap!

Många har troligen synpunkter på denna förhoppning och hur väl grundad den är!

Det intressanta är att se på grannländerna; Burundi och Demokratiska Republiken Kongo. I båda länderna har befolkningen redan tydligt gett uttryck för att de inte vill se dagens president sitta ytterligare en period! Deras konstitution tillåter inte heller en tredje mandatperiod, men presidenterna tänker sig fortsätta regera!

USA har uttalat att en vilja att ge stöd till starka institutioner och inte till starka män och att man inte är för förändringar av konstitutioner p.g.a. personliga eller politiska intressen. Men sådana uttalanden kan lätt förbises, då ett lands ledare vill hävda sin självständighet och i hastigheten glömmer bort att bidrag kan vara villkorade. Något som också kan diskuteras!

I alla händelser vet ingen idag hur Kongos president förbereder sig för nästa drag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.